Societat 21/01/2012

Mossos desafiants: vaga de zel i avís d'un increment dels delictes

Els sindicats tiben la corda amb la conselleria d'Interior l'endemà de trencar-hi les negociacions sobre les retallades

Agències
2 min

BarcelonaLa ruptura de les negociacions entre els sindicats dels Mossos d'Esquadra i el departament d'Interior, en contrast amb l'acord a què han arribat els funcionaris de presons amb la Generalitat després de molta tensió, ha portat a una doble amenaça/avís dels sindicats policials: faran vaga de zel –tot i que no utilitzen aquesta expressió–, i alerten que amb les retallades poden augmentar els delictes per falta de recursos de les forces de seguretat.

És el missatge llançat aquest dissabte pels sindicats dels Mossos d'Esquadra en un comunicat conjunt de l'SPC, el SAP-UGT, el CAT-ME i l'SME-CCOO. En el text, recollit per l'agència Efe, auguren que s'incrementaran els delictes a Catalunya a causa de les retallades que el govern català vol aplicar en les condicions laborals de la policia catalana. "Últimament, ja hi ha llocs on els pagesos han de fer patrulles pel seu compte. És un exemple del que passa amb l'escassetat d'efectius per culpa de les retallades", ha dit el secretari general de l'SPC, David José, en declaracions a Catalunya Ràdio.

Més d'un miler de mossos van tallar aquest divendres la travessera de les Corts i, després, l'avinguda Diagonal. Aquest últim tall va ser arran de la ruptura de les converses, després d'una reunió a la comissaria de les Corts amb càrrecs d'Interior.

Avui, els sindicats han emès el comunicat titulat Junts som més forts!, en el qual asseguren: "Les retallades implicaran un increment dels fets delictius que els mossos i mosses no tenim per què amagar ni maquillar".

"Que l'administració no pugui mentir la ciutadania i que hagi d'acceptar les seves responsabilitats. Per això, tots els sindicats us proposem les següents consignes: una estrebada no és un furt, un furt no és una pèrdua, un robatori en un interior de domicili no són danys, un robatori en interior de vehicle no és una falta de danys, tipifiqueu seguint el Codi Penal", han demanat els sindicats policials als agents contra un suposat maquillatge de les estadístiques. "Podria ser que en algun lloc algun comandament tingués la temptació de maquillar les dades", ha dit David José.

Per suggerir la vaga de zel, els representants sindicals reclamen als agents que "respectin escrupolosament el marc legal", que facin les identificacions d'acord amb la llei i en dependències policials, i "se'n deixi constància en el corresponent llibre d'identificacions de custòdia en les oficines d'atenció als ciutadans".

També demanen que aquestes tasques les faci el personal dedicat a l'atenció al públic i la seguretat de les dependències. I que els agents que condueixin vehicles de la flota de Mossos "revisin minuciosament i amb el temps que faci falta l'estat del vehicle i el seu equipament policial".

Entre altres qüestions que podrien dificultar la seva feina, els sindicats aconsellen als mossos que no utilitzin el seu telèfon mòbil personal per al servei.

Aquestes són algunes de les "primeres mesures" en resposta dels sindicats dels Mossos al que consideren que és una "falta de voluntat negociadora" del departament que dirigeix el conseller Felip Puig.

stats