Societat 23/05/2011

Els Mossos desarticulen un grup "molt actiu" de lladres que es feien passar per policies

24 persones detingudes i 14 més en recerca i captura, totes de nacionalitat romanesa

Acn
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han detingut 24 persones, totes de nacionalitat romanesa, integrants d'un grup organitzat que cometia furts i robatoris amb intimidació suplantant la identitat d'agents de policia. Se'ls relacions amb 80 fets amb els quals haurien sostret uns 80.000 euros, especialment de turistes no comunitaris. L'operació es va dur a terme dimarts passat i, una setmana després, una persona continua empresonada i les altres 23 es troben en llibertat amb càrrecs, tots ells amb antecedents policials. Els Mossos busquen encara 14 integrants més de la banda que no han pogut ser detinguts i, per això, ja ha emès una ordre de recerca i captura per a tots els cossos de policia de l'Estat.

Segons ha explicat el sotscap de l'Àrea Territorial d'Investigació de Barcelona, Pere Guillén, la banda s'organitzava en grups de 4 persones. Una de les persones conduïa un vehicle llogat, i "esperava a distància d'on es cometia el robatori", un altre feia de turista, i "iniciava una conversa amb les víctimes", i dos més prenien el rol de policies i "duien a terme un fals control de drogues o de targetes de crèdit". En veure que el suposat turista complia amb totes les demandes dels falsos agents, les víctimes accedien al control policial. "Els lladres aprofitaven qualsevol distracció per sostreure els bitllets de la cartera de la víctima", explica Guillén, i, fins i tot, "feien anotar el codi pin de les targetes de crèdit en un mòbil dels lladres per fer un suposat control".

Els lladres acostumaven a actuar en zones turístiques de l'Eixample o de Ciutat Vella, als voltants del Camp Nou, a les fonts de Montjuïc o a l'anella olímpica de la muntanya i al Parc Güell. Segons algunes de les víctimes, en ocasions els van amenaçar arribant a mostrar armes de foc o d'altres elements intimidadors. Actuaven des de primera hora del matí i fins a la nit i no tenien un domicili estable. "S'allotjaven en hotels, en hostals, o en habitacions rellogades i canviaven al cap de tres o quatre dies", ha comentat Guillén.

La investigació dels Mossos va començar el desembre de l'any passat, però a finals del 2009 ja es va tancar una operació similar. Aleshores, 38 persones van ser detingudes, quatre de les quals han repetit aquesta pasada setmana. "Creiem que aquestes quatre persones han instruït a la resta", ha destacat el sotsinspector de l'ATI de Barcelona. La investigació continua oberta i la policia no descarta que el nombre de fets imputats als detinguts acabi sent molt superior.

stats