SUCCESSOS
Societat 27/03/2011

Els Mossos podran disparar els nous llançadors a una distància d'entre 1 i 80 metres dels manifestants

Els projectils disparats hauran d'impactar a la part inferior del cos (cuixes i cames), segons han informat els Mossos

Acn
3 min
Proves a l'armamentista suïssa Brügger & Thomet.

BarcelonaEls llançadors dels antidisturbis es dispararan a una distància d'entre 1 i 80 metres de la persona que s'hagi d'abatre i els projectils hauran d'impactar a la part inferior del cos (cuixes i cames), segons ha confirmat a l'ACN el comissari Sergi Pla, que és el cap de la Comissaria General de Recursos Operatius (CGRO). Es tracta d'una de les novetats incloses en el reglament d'actuació de la policia en dissolució de manifestacions, que s'ha hagut de modificar per incorporar les armes suïsses al modus operandi dels agents. L'ús dels llançadors està contemplat des del dos de març.

El comissari Sergi Pla, que és el responsable dels equips especials dels Mossos, ha explicat a l'ACN que el reglament sobre dissolució de manifestacions indica que "els Mossos podran disparar els nous llançadors a una distància variable en funció de la càrrega de cada munició". La policia catalana n'ha adquirit de dos tipus. Munició per tirar a una distància d'entre 1 i 50 metres i entre 20 i 80 metres respecte de les persones violentes que s'hagin d'abatre.

El comissari Pla, de qui depenen -a banda dels antidisturbis (Brimo)- la resta d'unitats especials com els GEI, la Canina o la Subaquàtica entre d'altres, confia que l'ús dels llançadors forci els manifestants a "cessar la violència i es pugui evitar la dissolució de manifestacions", cosa que sempre comporta un major ús de la força. L'objectiu, segons el comissari, és disparar directament a "l'esvalotador violent que crema, trenca o llança objectes per tal de neutralitzar-lo i, si les circumstàncies ho permeten, detenir-lo". El llançador també s'utilitzarà com a arma complementària en les càrregues que la policia faci amb les defenses.

Però si la manifestació violenta persisteix, adverteix, els Mossos recorreran a les pilotes de cautxú per fer efectiva la dissolució. Ho faran, precisament, perquè les pilotes disparades per les escopetes tenen una trajectòria aleatòria i imprevisible, i això fa que "els manifestants no sàpiguen contra qui impactaran, i corrin per evitar que els toqui a ells". Pla, però, insisteix que l'ús de les escopetes per disparar pilotes de cautxú "sempre serà l'última opció" i, per tant, només es faran servir quan "la violència sigui generalitzada i posi en perill la integritat física de les persones".

El Departament d'Interior ha descartat en diverses ocasions l'ús de pots de fum i lacrimògens però, tot i que no s'han hagut de fer servir mai, els antidisturbis dels Mossos estan preparats per disparar-ne si es produís un cas de "violència extrema i indiscriminada". El comissari Pla en restringeix l'ús per a casos "crítics" perquè aquests gasos limiten la visibilitat a la policia i els manifestants i poden provocar "problemes respiratoris greus". Fins ara s'ha descartat perquè la seva "afectació" és "indiscriminada". En cas que fos necessari, els Mossos podrien disparar fumífers i lacrimògens amb les escopetes i els llançadors.

Com en el cas dels gasos, els Mossos tenen un camió que llança aigua a pressió i que no s'ha utilitzat mai en la dissolució de cap manifestació. Es tracta d'un Mercedes-Benz Unimog 1700 que, segons el cap de la Comissaria General de Recursos Operatius, "no és una alternativa clara a les pilotes de cautxú". Pla destaca que els Mossos disposen d'informació relativa a l'ús de vehicles similars en altres indrets, i explica que "s'han atropellat persones" i també "s'han perdut ulls" a causa de la virulència de les ràfegues d'aigua. Tot i això, Pla admet que es reserva la possibilitat de treure el camió al carrer "com a complement" en la dissolució de manifestacions.

stats