Societat
Societat 20/06/2011

La policia britànica, un referent 2.0 per als Mossos

Un estudi europeu, en el qual participa l'escola de negocis Esade, analitza l'ús de les noves tecnologies en 26 cossos policials de deu països

Acn
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra es posen la policia del Regne Unit com a "referent" en l'ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, especialment pel que fa al funcionament intern i les aplicacions web 2.0 per relacionar-se amb la ciutadania.

Aquestsa és una de les principals conclusions de l'estudi en curs Comparative Police Studies in the European Union, que analitza aspectes com l'ús d'ordinadors portàtils i PDA per part de les patrulles per posar denúncies o multes, la interconnexió de bases de dades policials, l'elaboració de mapes delinqüencials o l'ús de Facebook i Twitter per relacionar-se amb els ciutadans. L'estudi també analitza la interconnexió interna, amb altres cossos policials o amb les autoritats judicials mitjançant canals telemàtics.

Mila Gasco, doctora en avaluació de polítiques públiques i professora de l'Institut de Governança i Direcció Pública d'Esade, és la coordinadora de l'estudi a Barcelona, que va començar l'agost del 2010 i acabarà el juliol del 2014. En una primera fase, s'ha analitzat l'ús de les tecnologies en els cossos policials, que es compararan en dues fases posteriors. Més endavant també s'estudiaran altres aspectes policials com l'organització interna, la identitat corporativa, el lideratge, els processos o el rendiment. Un cop finalitzat l'estudi, s'elaborarà l'European Police Monitor, una base de dades compartida sobre els processos de canvis policials.

El comissari en cap de la Comissaria General de Planificació i Organització dels Mossos, Emili Quevedo, ha agraït als investigadors el desenvolupament de l'estudi, que ha assegurat que servirà a la policia catalana per establir les millores pertinents. "És una oportunitat única per comparar-se amb altres policies", ha explicat, i alhora ha admès que sovint el caràcter dels cossos policials és "tancat".

Quevedo ha explicat que els Mossos han aplicat un nivell força elevat de tecnologia en processos interns, però ha afegit que "ara el repte ha de ser l'eficàcia en la proximitat", i en això ha admès que la cultura dels països anglosaxons i del nord és més favorable a la transparència policial i a la relació dels ciutadans amb els seus cossos de seguretat. No obstant això, ha assegurat que esperen poder arribar en un futur al nivell d'interrelació entre cossos de seguretat i ciutadans per assegurar un bon nivell de transparència i experimentar un increment de la seguretat.

L'estudi posa de relleu que un dels principals obstacles per a la informatització dels cossos policials és el cost econòmic, la cobertura de telefonia mòbil de banda ampla en algunes zones, la formació dels agents i la cultura policial del país.

stats