Societat 26/06/2012

Els Mossos desmantellen el que consideren el principal supermercat de la droga del Baix Llobregat

S'han detingut 28 persones, membres de dos clans familiars del barri de Ca n'Espinós de Gavà, acusades de controlar el narcotràfic al detall

Acn
3 min

BarcelonaEls Mossos han donat per tancada una operació contra el tràfic de drogues després de detenir 28 membres de dos clans familiars del barri de Ca n'Espinós de Gavà (Baix Llobregat). La policia catalana considera que amb aquest cop ha desarticulat el principal punt de venda de cocaïna i heroïna de la comarca. L'operació ha durat un any i ha tingut el punt culminant el 19 de juny, amb un dispositiu de més de 300 efectius que ha comportat les 28 detencions. 9 dels detinguts han ingressat a presó i la resta ha quedat en llibertat amb càrrecs.

La investigació va començar fa un any arran de les queixes veïnals i després de constatar que les operacions policials que s'havien dut a terme a la zona fins llavors no havien dissuadit els traficants. Així, a través del servei de recollida de xeringues hipodèrmiques utilitzades i abandonades a la via pública de l'Ajuntament de Gavà, es va constatar que es recollien unes 1.000 xeringues mensuals.

D'aquesta manera es va determinar que la majoria de persones que compraven la droga al barri eren toxicòmans que s'injectaven les substàncies dopants, principalment heroïna, a escassos metres del lloc de compra i que es desplaçaven fins al punt de venda a qualsevol hora del dia.

També s'ha pogut constatar que el tràfic de drogues al detall que es realitzava al barri de Ca n'Espinós estava controlat per dos clans familiars perfectament organitzats. Tot i actuar en la mateixa zona no hi havia tensions ni competència, perquè la demanda era suficient per proporcionar guanys a totes dues famílies.

Els membres de l'organització estaven jerarquitzats i estructurats, amb tasques operatives diferenciades per garantir la màxima seguretat en les transaccions. Els caps organitzaven la venda, la distribució i el repartiment dels guanys.

Els clans tenien un sistema per alertar en qualsevol moment de la presència de policia. Pel que fa al transport, es feia en vehicles amb sistemes d'ocultació diversos i prenien moltes mesures de seguretat per evitar ser detectats per la policia. La droga s'amagava en domicilis diferents dels utilitzats per a la venda.

Els clans també s'ocupaven de tallar i preparar les dosis per a la venda final. En petits laboratoris improvisats es tallava la substància, s'embolcallava i quedava preparada per vendre's.

Captaven toxicòmans a la via pública perquè anessin fins als immobles on es venien la cocaïna i l'heroïna. Membres de l'organització guiaven els compradors que arribaven al barri als llocs de venda de la manera més discreta possible. La venda s'acostumava a fer als domicilis, tot i que de vegades també es feia al carrer.

Una de les mesures de seguretat que prenien els traficants era amagar, durant la nit, la substància estupefaent en domicilis de veïns, que no s'utilitzaven per vendre. L'única funció que tenien era mantenir-la custodiada a canvi d'una compensació econòmica.

Els investigadors han pogut acreditar que per fer arribar la substància fins als punts de venda al barri s'utilitzaven amagatalls en les cadires de seguretat de nens instal·lades en els vehicles, de manera que s'utilitzaven els menors per ocultar la substància. També s'ha contrastat la utilització de menors per elaborar les dosis de cocaïna i heroïna posteriorment venudes.

Durant el dispositiu els agents van practicar 21 entrades i escorcolls, 19 dels quals es van realitzar de manera simultània. En els escorcolls es van localitzar 1.700 grams d'heroïna, 150 grams de cocaïna, 2.500 grams de marihuana i 2.500 grams de substància de tall. Es van intervenir 216 paperines de cocaïna i heroïna preparades per a la venda al consumidor final, així com vuit balances i multitud d'estris per tallar, manipular i embolcallar la substància. El valor total de la droga posada a disposició judicial és d'aproximament 200.000 euros.

En l'operatiu també es va intervenir sis vehicles d'alta gamma, 15.000 euros en efectiu, 108 peces de joieries presumptament utilitzades per al pagament de substàncies, 93 telèfons mòbils, 10 ordinadors portàtils, 2 navegadors i 4 càmeres fotogràfiques. També s'han intervingut comptes bancaris per valor de 150.000 euros.

Nou dels detinguts han ingressat a presó i la resta ha quedat en llibertat amb càrrecs.

stats