Societat 31/07/2013

Munté garanteix que la suspensió de les ajudes per pagar residències no afectarà qui ja en percep

La mesura transitòria anunciada per Benestar afectarà unes 500 persones durant els dos mesos d'aplicació

Acn
2 min

BarcelonaLa consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha assegurat aquest dimecres que la suspensió de forma transitòria durant els mesos d'agost i setembre de nous programes individuals d'atenció (PIA) de prestació econòmica vinculada al servei d'atenció residencial privat, "no afectarà cap dels beneficiaris que ja percebien la prestació o que ja la tenien reconeguda". Aquesta mesura podria afectar unes 500 persones durant els dos mesos d'aplicació. Per això, Munté ha dit que les persones que en puguin quedar afectades durant aquests dos mesos seran ateses a través d'altres ajuts i serveis vinculats a la llei de la dependència. La consellera ha recalcat que a Catalunya "s'han fet esforços econòmics molt importants per respondre als serveis i prestacions vinculats a la dependència, tot i els incompliments de l'Estat". No obstant, ha afegit que "no volem generar falses expectatives per la situació que viuen les arques de la Generalitat". Per aquest motiu, Munté justifica haver aturat l'accés a aquestes prestacions econòmiques, "per fer sostenible el sistema i garantir la cobertura a la gent que ja té el dret adquirit".

La prestació econòmica vinculada és un tipus d'ajuda que contribueix al pagament d'una plaça residencial privada. A Catalunya, hi ha unes nou mil places d'aquestes característiques.

La consellera ha volgut insistir que es tracta d'una mesura transitòria i ha recordat, un cop més, que la llei de la dependència requereix un "sobreesforç" a la Generalitat "que no es pot sostenir en el temps ni en la seva magnitud". Munté ha explicat que han establert un termini transitori per veure com poden resoldre aquesta qüestió i com poden ser el "màxim d'efectius". Lamenta, però, la "deslleialtat total de l'Estat tant cap a les comunitats autònomes com a la mateixa llei, que preveia unes mesures que mai s'han complert".

La titular de Benestar Social i Família també s'ha referit a les últimes declaracions del ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, i ha dit que són un "exercici del cinisme". Munté ha assenyalat que l'atenció de les persones dependents és una prioritat del Govern i, especialment, del departament. "Més del 70% del nostre pressupost està dedicat a les prestacions de la llei i ho sostenim assumint el 80% del cost, ja que l'Estat només hi aporta el 20%", ha assenyalat. "Si això no demostra el sobreesforç, no sé què entenen per priorització", ha sentenciat la consellera.

En aquest sentit, la consellera ha retret a l'Estat el finançament "manifestament insuficient" que s'aporta a través del nivell mínim i que obliga la Generalitat a aportar més del 80% dels recursos per als serveis i prestacions.

Munté també ha lamentat les retallades que s'han produït, per exemple, en la prestació de cuidador no professional, que es va reduir en un 15% l'any passat i ja no cotitza a la Seguretat Social. "Malgrat mantenir la postura que la llei no s'està desmantellant, l'Estat posa cada vegada més dificultats al conjunt de les comunitats autònomes", ha conclòs.

stats