CIÈNCIA
Societat 06/02/2011

La NASA presenta per primera vegada imatges completes del sol

És el resultat de la missió iniciada el 2006 amb dues sondes solars. Les dades obtingudes han d'ajudar a millorar les prediccions meteorològiques

Efe
1 min
Imatge del sol presa el dos de febrer, encara amb una escletxa al mig, de la zona de la qual falten dades per arribar a la NASA / NASA

WashingtonLa NASA ha presentat aquest diumenge per primera vegada imatges de la superfície solar i la seva atmosfera, que donaran una visió de l'astre i que ajudaran a millorar les prediccions meteorològiques. L'útima imatge mostrada per la NASA a la seva web mostra el sol gairebé sencer, amb només una petita excletxa al mig que s'ha d'omplir amb les últimes dades recollides.

Aquestes dades s'han obtingut per les observacions fetes per les dues sondes solars de l'observatori de relacions terrestres, enviades per la NASA l'any 2006.

Les sondes van ser enviades a punts diametralment oposats del sol, amb 180 graus de separació, per estudiar com afecta el flux d'energia i la matèria solar a la Terra.

Els instruments de la missió han proporcionat una nova visió del sistema solar i l'any 2007 ja van proporcionar les primeres fotografies tridimensionals del sol.

El 2009, les naus van revelar la doble estructura en tres dimensions de les erupcions de la matèria del sol, conegudes com a tempestes solars. Aquestes erupcions poden interrompre comunicacions, afectar els satèl·lits i les xarxes d'energia de la Terra.

"Les noves imatges ajudaran a millorar la planificació de futures missions de naus espacials robòtiques o amb tripulació cap al sistema solar", segons ha indicat la NASA en un comunicat.

STEREO és la tercera missió del programa solar de la NASA que dirigeix el directori de la missió de ciències de l'agència nord-americana a Washington.

També hi participen el Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, els Països Baixos i Suïssa, que han aportat alguns dels instruments i equips de les sondes.

stats