Ciència
Societat 04/11/2011

La NASA vigila la formació d'un gran iceberg a l'Antàrtida

Una esquerda en un glaciar de l'Antàrtida donarà lloc a la formació d'un iceberg de grans dimensions. Els científics asseguren que no té a veure amb el canvi climàtic

Efe
2 min
L'esquerda enorme al glaciar de Pine Island. / AFP PHOTO / NASA / DMS

Santiago de XileCientífics de la NASA han desvetllat des de Xile que vigilen la formació d'un gran iceberg, d'uns 880 quilòmetres quadrats, mida equivalent a la de l'illa de Lanzarote i més gran que la ciutat de Nova York. El fenomen és producte d'una fractura que s'estén al llarg de 29 quilòmtres al glaciar de Pine Island, a l'Antàrtida.

L'albirament de l'esquerda enorme va passar durant els vols d'investigació d'aquest octubre fets per l'equip IceBridge de l'agència espacial nord-americana, un conjunt de científics i tècnics que analitzen els canvis en les capes de gel que cobreixen l'Antàrtida i Groenlàndia des del 2009.

"En els vols hem observat una fissura gran que indica que un gran tros de gel està a punt de partir-se. Es tracta d'una fractura d'uns 280 metres d'amplada i d'uns 60 metres de profunditat", assenyala el cap del projecte IceBridge, Michael Studinger, en una vídeoconferència.

El científic subratlla que la fractura sobre el glaciar de Pine Island "forma part del cicle natural" de conformació dels icebergs en la zona occidental de l'Antàrtida –una regió "sensible"–, i per tant no genera un risc ambiental a nivell global. "La fractura no ens preocupa, forma part del cicle natural. Si passés de manera més freqüent podria causar problemes ambientals", explica.

"No crec que tingui cap impacte global. És un iceberg enorme, però és petit a escala global", afegeix el científic, tot i que aclareix que la seva missió "no estudia el clima", sinó que es limita a fer un seguiment de les capes de gel.

"Sabem poc de la formació d'aquests icebergs perquè no observem amb freqüència aquests fenòmens. És el primer cop que sobrevolem una fissura tan gran. Esperem que això ajudi a explicar com es conformen per poder predir-les", subratlla Studinger, les investigacions del qual es prolongaran fins al 2015.

El projecte IceBridge, la investigació aèria més gran de les capes de gel del món, realitza medicions làser anuals de l'elevació dels gels a l'Antàrtida i Groenlàndia. Amb un equip de fins a sis avions provistos d'una varietat d'instruments d'observació i medició, els científics de la NASA registren dades en l'estructura dels gels amb l'objectiu de determinar l'impacte del canvi climàtic en aquests.

stats