11/02/2015

Norman Manea: “La modernitat ha fet emergir una mena de mediocritat”

4 min
Norman Manea va explicar dilluns la seva visió d’Europa al Palau Macaya de l’Obra Social La Caixa.

Norman Manea (Burdujeni, 1936) va pasar la infància en un camp de concentració i viu la maduresa a l’exili. Entre aquests dos mons s’ha forjat un pensament que relliga l’Europa d’ara amb la dels últims decennis. Vint-i-cinc anys després de la caiguda del Mur de Berlín, sota l’ombra de les noves tensions que es viuen a l’esfera mundial, les seves reflexions il·lustren els sentiments de tota una generació d’europeus.

Fins a quin punt estem revivint l’enfrontament de la Guerra Freda?

No crec que estiguem davant d’una repetició exacta d’aquell conflicte. La Guerra Freda va ser un enfrontament entre el bloc comunista i els països occidentals. I ara el bloc comunista ja no existeix, queda Rússia i el seu paneslavisme, un país amb una gran ànsia nacionalista.

Com veu la Rússia actual?

Rússia està molt frustrada, la gent està humiliada pel fracàs de les expectatives que va aixecar la caiguda del comunisme. Just després del canvi, Gorbatxov era vist a Occident com el gran líder però a Rússia era tot el contrari, un traïdor al servei de l’imperialisme occidental. Després va venir Ielstin, una figura de transició, amant del vodka. I al final aquest tipus tan intel·ligent, Vladímir Putin, un antic agent del KGB. Això ens ho diu tot de la nova situació que viu el país.

I el conflicte d’Ucraïna?

Una de les primeres capitals de Rússia va ser Kíev. La connexió entre aquest dos països és molt profunda. Però Ucraïna té dues part: la de l’oest, catòlica, i la de l’est, ortodoxa, que se sent més pròxima a Moscou. És allà on va esclatar el conflicte quan Rússia va ocupar Crimea. És difícil revertir la situació, potser amb una guerra, però no crec que ningú vulgui fer una guerra per aquesta península, tot i que és un balneari turístic fantàstic!

Falten grans líders a Europa?

La modernitat ha fet emergir la mediocritat. És evident que no tenim els visionaris d’abans: De Gaulle, Adenhauer… La democràcia, que aporta llibertat i progrés, també aporta, per naturalesa, mediocritat. No és que hi estigui en contra, però en el govern de les majories els líders polítics són presoners del panorama polític del present, i no miren més enllà. Les eleccions són una lluita entre retòrica i diners.

Però a Grècia hi va haver molta passió a les eleccions…

A Grècia es va arribar a un punt que el poble estava tan descontent i veia el col·lapse tan a prop… Les perspectives eren ser expulsats de la UE o pagar eternament, i això no solucionava res, eren dos malsons.

¿La tensió entre el nord i el sud d’Europa posa en risc la Unió?

Al principi es deia que serien els Estats Units d’Europa, però això és impossible… Són estats tan diversos, amb una història, una cultura i una mentalitat tan diferents. No es poden ficar tots al mateix sac. Però seria una llàstima que la UE es col·lapsés.

A França ha augmentat el nombre de jueus que emigren davant l’increment de l’antisemitisme…

I se’n van a Israel, que no és el lloc més pacífic del món! Això diu molt. Si deixes enrere el teu país per anar a un lloc més perillós i complicat, vol dir que la situació que vius és insuportable. Hi havia una gran comunitat jueva a Europa, amb una gran tradició… No m’ho esperava, no vull fer un judici, però si se’n van vol dir que no estan a gust.

Per què creix l’antisemitisme a Europa?

L’antisemistisme és difícil i avorrit d’explicar. Per què els jueus s’han de jutjar de manera diferent? Són gent normal, n’hi ha de bons i dolents, tenen qualitats i defectes, com tots els éssers humans. Arribo a la conclusió que una cosa que es repeteix significa que és necessària. La guerra és terrible i es retepeix. L’odi cap als jueus, també. És una necessitat de buscar un culpable de tot, del capitalisme, del comunisme, de la revolució… Europa, que és una entitat cristiana, oblida que Jesús era jueu i que a Auschwitz hi van morir sis milions de potencials Jesús.

Vostè és un jueu militant?

No. Quan busco una definició de jueu m’agrada la que diu que significa estar contra la idolatria. Els jueus diuen que els ídols són a tot arreu, a cada oficina hi ha un ídol, el nostre cap, o el que sigui. I és lluitant contra aquesta mena d’obediència, de servitud… que em reconeixo a mi mateix formant part d’aquesta manera de pensar.

A Romania s’obre una nova etapa política amb un president de la minoria alemanya…

És extraordinari que, per primer cop a la història, s’hagi elegit com a president un home que no és ni cristià ortodox i ni un professional de la política. Els romanesos han elegit aquest exalcalde de Sibiu perquè no hi veuen el típic polític romanès, volàtil i tacticista, sinó un home sòlid, amb una mentalitat alemanya d’administrador, just el que creuen que necessiten ara.

Fa 30 anys que es va exiliar als EUA, ¿pensa a tornar a Romania?

Per al meu funeral? És massa tard. No puc anar a un altre exili. Tornar ara a un país que ha canviat tan profundament, tenint en compte que jo també he canviat… Seria com un nou exili!

stats