Societat 16/03/2011

Espanya revisarà els sistemes de seguretat de les nuclears

Zapatero: "Japó ha de servir d'experiència per extreure'n conclusions mesurades i científicament avalades"

Joan Rusiñol
1 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } El govern espanyol revisarà els sistemes de seguretat de les centrals nuclears de l'Estat, després de la crisi que travessa el Japó. Ho ha anunciat avui el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, a una pregunta parlamentària d'Esquerra Unida. Tot i això, ha subratllat que les centrals espanyoles "són segures".

Segons ha explicat, d'acord amb el Consell de Seguretat Nuclear, es farà també un "estudi sísmic complementari" i "un estudi del risc d'inundacions". Per Sebastián, l'objectiu és analitzar si "l'impacte de la nova situació" comporta "actuacions complementàries".

Poc després, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha explicat que la mesura s'ha pres després de les recomanacions que ha fet a les últimes hores la Comissió Europea. L'objectiu, ja dit, és "reforçar la convicció de la seguretat", de les centrals espanyoles.

Tot i aquesta iniciativa, Zapatero ha dit que "hi ha motius per mantenir la seguretat de les nostres centrals nuclears" i que "Japó ha de servir d'experiència per extreure'n conclusions mesurades, científicament avalades" en un "debat racional". Pel president espanyol, però, ara el focus ha d'estar centrat a ajudar el poble japonès que travessa una "situació molt greu". "La nostra preocupació és seriosa", ha assegurat amb posat greu.

La prioritat pel govern espanyol serà la central de Cofrents, a la Vall d'Aiora, a la demarcació de València, que just abans del terratrèmol del Japó, es va aprovar la prorroga perquè segueixi funcionant aquesta central. Per Zapatero, "l'edat compta" a l'hora de decidir el tancament d'una central nuclear.

stats