La méteo
Societat 18/09/2011

Nit de llamps i trons

La matinada ha deixat molta aigua al Ripollès, la Garrotxa o el Pla de l'Estany però ni una gota a la meitat sud de Catalunya

Marc Candela
2 min

BarcelonaLes tempestes d'aquesta passada matinada han estat especialment intenses al terç nord del país i han acumulat, per exemple, fins a 69 litres a Olot, 60 a Sant Pau de Segúries, 51 a Banyoles, 44 a Medinyà, 38 a Verges o 22 a la mateixa ciutat de Girona.

I precisament serà en aquest sector -i també a les comarques barcelonines- on el diumenge serà més gris i insegur. No plourà d'una forma continuada però els ruixats irregulars, d'anar i venir, aniran fent la guitza durant bona part del dia i en comarques com ara la Selva, el Vallès, el Maresme o el Barcelonès el paraigua no es podrà desar definitivament fins ben entrada la tarda o el vespre.

A la resta del país, en canvi, el sol aviat prendrà el protagonisme. El diumenge ja s'ha aixecat serè a l'extrem sud de Catalunya i ben aviat les clarianes també guanyaran terreny a Ponent, la costa Daurada i la Catalunya Central.

Aquest diumenge, però, també parlarem de vent. El mestral ja ha superat els 70 km/h a l'Albiol o a l'Hospitalet de l'Infant i avui no només es deixarà sentir amb ganes a les terres de l'Ebre: a les hores centrals del dia també bufarà amb cops moderats al Pla de Lleida o al Camp de Tarragona. D'altra banda, aviat es girarà tramuntana a l'Empordà i no seria estrany que de cara al vespre les ratxes màximes superessin puntualment els 100 km/h.

Tot plegat acompanyat d'una clara refrescada que s'anirà deixant notar amb el pas de les hores. La matinada no ha estat especialment fresca però al migdia, en conjunt, els termòmetres quedaran 3 o 4 graus més curts que ahir i només a la costa Daurada -per efecte del vent de mestral- les màximes s'enfilaran fins als 28 o 29 graus. De fet, a molts indrets, les temperatures mínimes d'aquest diumenge es donaran al final del dia. I al vessant nord del Pirineu, on les precipitacions seran més o menys persistents, es veuran flocs de neu a partir de només 2000 metres d'altitud.

Trobareu més informació a www.ara.cat/meteo.

stats