Societat 14/04/2011

No és possible un cas Larsson a Catalunya

Els lectors han gaudit de l'èxit de la trilogia de Millenium . En canvi, per a la parella de Stieg Larsson és un calvari després que l'escriptor morís sense fer testament.

Laia Espín
2 min
La dona de Larsson ensenya el guardó concedit al seu company pels valors humans en els Premis Internacions de Periodisme 2009.

Barcelona.La vídua de l'escriptor suec Stieg Larsson, autor de la multimilionària trilogia de Millenium , es va quedar sense veure ni un cèntim després que la seva parella, amb la qual va conviure durant més de trenta anys, morís.

Els hereus dels més de 20 milions d'euros de beneficis que han donat els supervendes de Larsson i els béns en comú que tenien són del seu pare i el seu germà. Eva Gabrielsson, la dona amb qui va compartir 32 anys de la seva vida, no va ser reconeguda per la llei sueca com la seva hereva perquè no es van casar.

Una situació similar a Catalunya no es pot produir des de l'any 2008. El nostre dret civil, concretament el llibre quart, va equiparar en drets i deures els matrimonis i les parelles de fet, tant si són heterosexuals com homosexuals. Per demostrar-ho, s'ha d'acreditar un mínim de dos anys de convivència o tenir un fill en comú.

Si Eva Gabrielsson, la vídua de Stieg Larrson, hagués estat catalana, hauria pogut tenir l'usdefruit dels béns conjunts i heretar una part dels beneficis dels drets d'autor de l'escriptor de la saga Millenium .

La batalla

Fa més de sis anys que Stieg Larrson va morir sense veure triomfar les seves tres novel·les. Una obra literària que l'ha fet famós arreu del món. Fins i tot els tres llibres s'han adaptat a la gran pantalla. Tota aquesta indústria ha fet situar el patrimoni de Larsson en 20 milions d'euros. Uns diners que de moment i legalment estan custodiats pel pare i el germà de l'escriptor suec. Gabrielsson ha assegurat en diveres declaracions fetes en mitjans de comunicació que el seu company no hauria apostat mai per fer una indústria més dels seus èxits literaris.

Gabrielsson ha apostat per esciure les seves memòries, que ha presentat recentment a Barcelona. Les ha titulat Millenium, Stieg i jo . En l'acte de presentació del seu propi llibre va afirmar amb contundència: "Jo no estic amargada, estic enfadad, hi tinc tot el dret." La vídua de Larsson va assegurar que creu que el quart llibre del seu company mai s'acabarà. En aquest sentit, va reconèixer que l'oferta que va fer a la família de Larsson d'acabar-lo a canvi de getionar el seu llegat va ser un error, ja que creu que podria haver obert la porta a escriptors fantasma. Finalment, Eva Gabrielsson va reconèixer que ara vol " viure" i sortir de l'espiral negativa que la mort de Larsson i les seves conseqüències li han portat.

stats