EDUCACIÓ
Societat 19/03/2015

No sé quina carrera estudiar

Un informe adverteix que no s’assessora prou els estudiants d’ESO

Elisabet Escriche
2 min
Centenars d’estudiants van recórrer ahir el Saló de l’Ensenyament amb l’objectiu d’esbrinar quines sortides formatives tenen. La fira està oberta fins diumenge.

Barcelona“Estic entre uns estudis més científics, com biologia, o uns de més artístics, com disseny”. Els dubtes de la Imán Mencara, una estudiant de 4t d’ESO, es repetien ahir, el primer dia del Saló de l’Ensenyament, entre centenars d’estudiants. Alguns han de decidir el curs que ve el tipus de batxillerat que volen estudiar i d’altres la carrera universitària. Un informe elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Després de l’ESO què puc fer?, alerta que l’orientació que es dóna a l’alumnat de secundària és insuficient. L’estudi la qualifica de “poc planificada i documentada”, i denuncia que només es faci a 4t d’ESO i que la responsabilitat recaigui en el tutor. L’informe també alerta que es repeteixen els clixés de dirigir els bons estudiants cap a batxillerat i els que van més justos cap a la formació professional (FP).

Una de les novetats del Saló de l’Ensenyament, que s’allargarà fins diumenge, és precisament reforçar aquest assessorament. Ho fa per diversos canals. D’una banda, s’ha potenciat el Servei d’Orientació que ofereix el portal Educaweb de manera individualitzada, que indica a l’alumnat quins són els estudis que més s’adeqüen al seu perfil. Entre les qüestions que se li plantegen hi ha en quina àrea li agradaria treballar, quines habilitats té com a persona o quins aspectes considera prioritaris en una futura feina (tenir un bon sou, disposar de temps lliure, aconseguir prestigi, decantar-se per una activitat rutinària...). La segona via per potenciar l’orientació és un servei de visites guiades pel Saló perquè l’alumne sàpiga quin tipus d’informació li serà útil a l’hora de prendre la decisió. I el tercer canal és el Fòrum d’Orientació Universitària, en què universitats com la Rovira i Virgili o entitats com la Comissió Europea ofereixen xerrades als joves. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va explicar ahir durant la inauguració de la fira que l’any passat es van fer més de 4.000 assessoraments personalitzats. “Els interessats poden descobrir les professions més demandades i, per tant, el que la societat necessita’’, va matisar.

Potenciar la FP

Una d’aquestes demandes, segons Rigau, és la FP, l’altra gran aposta del Saló. En aquest àmbit la principal novetat és la potenciació de la FP integrada, amb una nova aula que agrupa la FP inicial, la contínua i l’ocupacional. Alhora, també es vol difondre la FP dual. Per això, per primer cop Seat és present al Saló. L’empresa és una de les que lideren aquest tipus d’ensenyament, que consisteix a oferir formació professional a l’estudiant a la mateixa empresa i, un cop acabada, donar-li l’opció de quedar-s’hi treballant.

Pel que fa a l’oferta universitària, destaca la voluntat d’internacionalització, amb més titulacions en anglès per atreure estudiants estrangers, sobretot de fora de la UE, i el requeriment del nivell B2 als estudiants catalans a partir d’aquest curs. En aquest sentit, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va recordar que el Govern ha engegat el programa Parla3 perquè els estudiants puguin comprovar el seu nivell, avaluar opcions per millorar-lo i finançar-lo amb ajudes de fins a 350 euros per curs.

stats