Societat 22/03/2012

Només l'Agència Espanyola de Medicaments pot salvar la marihuana de Rasquera, segons la fiscalia

El fiscal en cap de Tarragona adverteix que caldria una autorització expressa i la garantia que la plantació seria només per a ús mèdic per legalitzar el projecte del poble de la Ribera d'Ebre

Acn / Ara
2 min
La plantació de marihuana descoberta a Sarrià arran d'un incendi / PME

BarcelonaL'Ajuntament de Rasquera i l'associació d'autoconsum ABCDA ho tenen molt negre per aconseguir que el projecte de la plantació de marihuana que defensen sigui considerat legal. No és només que el departament d'Interior li hagi declarat la guerra –de fet, la persecució de les plantacions de marihuana i l'anunci públic de les operacions per clausurar-ne és una de les prioritats manifestes de la conselleria des que hi ha Felip Puig–, sinó que la fiscalia també s'hi ha posicionat en contra públicament. Aquest dijous, el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, ha anunciat que només l'Agència Espanyola de Medicaments podria salvar el projecte.

Segons Xavier Jou, la marihuana només podria ser legal si els seus promotors aconseguissin una autorització administrativa per a ús mèdic per part de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. El ministeri públic continua estudiant les resolucions, la documentació i els expedients tramesos per l'Ajuntament després d'obrir diligències informatives en el moment de l'aprovació del projecte pel ple municipal. Tot i admetre que l'autoconsum de cànnabis no està considerat un fet delictiu, el fiscal ha limitat la seva legalitat en l'àmbit del "consum individual, no col·lectiu".

En una compareixença al Parlament al costat de la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, amb motiu de la presentació de la memòria de la fiscalia del 2011, Jou ha recordat que la normativa en vigor que regula les plantacions de substàncies estupefaents –la llei d'estupefaents del 8 d'abril del 1967, aprovada per incorporar la convenció de Nacions Unides del 1961, determina que per conrear plantes per obtenir droga cal "autorització administrativa" de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

"Llavors es podria parlar de consum legal. Però si no hi hagués aquesta autorització, potser hauríem de fer un pensament", ha declarat, responent a una qüestió plantejada pel diputat d'ICV Salvador Milà.

El ple de l'Ajuntament de Rasquera va aprovar signar un contracte amb l'ABCDA per a la cessió de set hectàrees de terreny del banc de terres municipal on poder conrear marihuana per a l'autoconsum dels seus prop de 5.000 associats a canvi de rebre 1,3 milions d'euros en dos anys. El consistori va mostrar des d'un primer moment la seva voluntat de col·laboració amb la fiscalia i les autoritats per aclarir la legalitat del projecte. Paral·lelament, el 10 d'abril hi ha convocada una consulta amb els veïns de Rasquera, de caràcter vinculant, per decidir si es continua endavant amb el projecte o s'hi renuncia.

stats