SANITAT
Societat 02/07/2012

Només un 3% dels catalans, exempts del nou copagament

Per primer cop els pensionistes també paguen els fàrmacs, i només un 3% dels catalans estan exempts del nou copagament. La mesura s'estrena amb normalitat però amb els usuaris desinformats.

Lara Bonilla / Maria Ortega
2 min
PAGAMENT AJORNAT  Un tiquet informa l'usuari que els seus medicaments estan subjectes al nou copagament, que abonarà el mes que ve.

BARCELONACom era de preveure en coincidir amb un diumenge, quan només estan obertes les farmàcies de guàrdia, el nou copagament farmacèutic en funció de la renda es va començar a aplicar ahir amb normalitat però enmig de la desinformació de molts usuaris, que encara no s'han acostumat a pagar l'euro per recepta, que va entrar en vigor fa només nou dies. Com reconeixia el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, ha estat "la setmana més complicada" dels últims anys, amb l'aplicació de dues mesures que afecten directament la butxaca del ciutadà. A les 300 farmàcies catalanes que ahir hi havia operatives la jornada es va viure "amb normalitat", segons Salut, ja que el pagament a Catalunya s'ha ajornat fins al mes que ve o posteriors perquè encara no està a punt el sistema informàtic que ha de detectar el que ha de pagar cada ciutadà en funció de la renda. El sistema no es normalitzarà fins a l'1 d'octubre. "Aquest serà el canvi real", admetia ahir De Dalmases. De moment, un sistema provisional registra la compra i els farmacèutics lliuren un tiquet als ciutadans en què consta si són pensionistes o no -però no l'aportació que hauran de fer, com s'havia dit- i en què s'informa que la seva compra està subjecta al nou copagament. Es vol evitar així que els pensionistes hagin d'avançar diners, com proposa l'Estat.

Alguns usuaris, sobretot pensionistes que, per primer cop, han de pagar els medicaments, estaven ahir desorientats. "No tenen clar quina quantitat hauran de pagar ni com", explicava Toni Sirvent, de la Farmàcia Guillén de Barcelona. "I nosaltres tampoc els podem dir com anirà perquè no tenim més informació", lamentava la farmacèutica Maria Soler. El Col·legi de Farmacèutics tampoc sap com es començarà a cobrar a partir del mes que ve.

Tres tiquets de compra

Amb el nou copagament els jubilats paguen un 10% dels fàrmacs amb límits de 8 euros mensuals -si cobren menys de 18.000 euros a l'any-, 18 euros -si en cobren fins a 100.000- o 60 euros, si en cobren més de 100.000. La majoria, un 76%, cobren menys de 18.000 euros anuals. És per això que hi ha farmacèutics, com Susanna Boada, que alerten que un comentari habitual dels pensionistes amb menys recursos econòmics és que potser prescindiran d'algun fàrmac per estalviar. Pel que fa a les persones actives, paguen entre un 40% i un 60% dels medicaments, en funció de la renda. I només un 3% de la població catalana n'està exclosa. Són aturats sense prestació, afectats de la síndrome tòxica, perceptors de rendes d'integració social i pensions no contributives i persones amb tractaments derivats d'accidents laborals.

Els farmacèutics critiquen que han de dedicar molta estona a explicar les noves taxes. "La nostra feina és donar consells de salut al pacient i no fer d'administratius", deia la farmacèutica Sara Tolosa. Aquest sistema i l'euro per recepta estan alentint el procés de compra i venda de fàrmacs. Ramon Pérez es va estar ahir un quart d'hora a la farmàcia per comprar els medicaments i en va sortir amb tres tiquets: el dels medicaments, el de la taxa de l'euro per recepta i un tiquet en què informava del copagament. "Si el sistema encara no estava a punt hauria estat millor esperar a posar-lo en marxa", assegurava. Els usuaris han rebut les noves mesures amb resignació: "Si és pel bé de tots, haurem de pagar", deia Francesc Serrat.

stats