Societat 29/07/2011

Noms propis a la Costa Brava

Joventut i experiència coincideixen en l'últim cap de setmana de juliol: Manel i Josep Carreras a Cap Roig, Gilberto Gil a la Porta Ferrada, Miguel Poveda a Roses, Sanjosex a Calonge i Mazoni a Santes Creus.

Xavier Cervantes
3 min
Noms propis a la Costa Brava

Barcelona.L'empenta del nou pop català també es fa notar en els festivals d'estiu de l'Empordà, un territori que fins fa poc semblava inaccessible. L'exemple més clar és el cartell del Festival Jardins de Cap Roig, que aquest cap de setmana aplega els Manel i Josep Carreras. El quartet de pop-folk hi actua avui, i el tenor, demà. El país encara no està preparat per a una actuació conjunta a l'estil de la de Montserrat Caballé amb Queen, o potser ja està preparat per a no repetir-la.

Aquesta aposta per la joventut és més evident a Calonge, on el festival, ara sota el nom d'Interludi, s'ha reinventat amb una programació que demà presenta l'actuació del bisbalenc Sanjosex, i que la setmana que ve portarà Refree a l'escenari del Castell Medieval. Fins i tot els concerts d'estiu de La Ruta del Cister han obert el camp d'acció, i un altre bisbalenc, Jaume Pla, interpretarà dissabte les cançons de Mazoni al monestir de Santes Creus.

També el festival Sons del Món ha confiat en la sang jove, però experimentada, i avui tanca l'edició del 2011 amb Miguel Poveda. A Roses, el badaloní defensarà un repertori que combinarà pals tradicionals del flamenc amb peces del disc Coplas del querer . Poveda tindrà dos còmplices d'alt nivell: Joan Albert Amargós al piano i Juan Ignacio Gómez Chichuelo a la guitarra.

Tot i aquesta injecció de joventut -això sí, ben contrastada-, l'oferta del cap de setmana la dominen il·lustres veterans com ara Josep Carreras i Gilberto Gil. Demà al vespre, mitja hora després que Carreras a Cap Roig, amb l'Orquestra Simfònica del Vallès, Gil començarà el seu concert al Festival de la Porta Ferrada. L'exministre de Cultura del Brasil està tirant endavant l'espectacle Gilberto Gil for all , en el qual reivindica ritmes tradicionals brasilers com el baião i el forró , acompanyat d'un sextet.

Gil, que va contribuir a renovar la música del seu país mitjançant el moviment tropicalista, mira enrere per recuperar unes formes rítmiques d'influència africana que van ser molt populars al nord-est del Brasil, sobretot a les terres de Pernambuco, on va viure un moment de glòria a finals dels anys 40 i principis dels 50.

El nom de l'espectacle que presenta a la Porta Ferrada, For all , que de manera prosaica només es pot traduir com per a tothom , en realitat és un joc fonètic de Gil, que transcriu forró a l'anglesa: for all .

El jazz arriba a Cadaqués

La gran novetat del cap de setmana és l'inici de la 40a edició del Festival de Cadaqués. Fins al 6 d'agost l'escenari de s'Olivar de sa Conca acollirà una programació centrada en el jazz, que demà inaugurarà The Duwala Malambo Project, la formació que comparteixen el baixista Richard Bona, el guitarrista i compositor Raul Midón, el bateria Lionel Cordew i el teclista Etienne Stadwijk. Més endavant hi actuaran John McLaughlin & The 4th Dimension (diumenge), Pybus Groove Quartet (el 2 d'agost) i Maceo Parker (el dia 4).

Al marge del jazz, el festival de Cadaqués permetrà seguir el recital de guitarra cat alana del trio de Toti Soler (el dia 3); el concert simfònic de Lax'n'Busto amb l'Orquestra de Cambra de l'Empordà, dirigida per Joan Albert Amargós (el dia 5), i l'actuació d'Antonio Carmona, ex-Ketama (el dia 6).

Jamiroquai a Barcelona

Tal com passa cada any, l'activitat musical a Barcelona va de baixa quan s'acaba el juliol. Encara sort del Mas i Mas Festival, que afronta el primer cap de setmana amb el jazz del Fèlix Rossy Special Quartet, dissabte al Jamboree. El quartet del jove trompetista, fill del bateria Jordi Rossy, comptarà amb l'ajuda del guitarrista nord-americà Peter Bernstein.

El concert que aplegarà més públic a Barcelona aquest cap de setmana serà el de Jamiroquai, la banda liderada pel britànic Jay Kay. Diumenge al Poble Espanyol, Kay tindrà una oportunitat per demostrar si el disc Rock dust light star (2010), un nou homenatge a la música negra, té una translació digna al directe.

stats