Medi Ambient
Societat 08/04/2011

Nou suspens per sobrepassar els límits d'òxids de nitrogen

El 2010 es va superar el màxim al Barcelonès, Baix Llobregat i alguns municipis del Vallès. L'anticicló que tenim aquesta setmana fa pujar la contaminació al matí però des de Qualitat Ambiental no es creu que sigui necessari tornar a imposar la limitació de la velocitat

Thaïs Gutiérrez
2 min

BarcelonaEl 2010 s'han sobrepassat els límits d'òxids de nitrogen en molts municipis, sobretot a la zona del Barcelonès i el Baix Llobregat, on ja fa anys que les dades són negatives, però per primera vegada s'han sobrepassat els límits en molts municipis del Vallés, segons ha dit avui la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, que ha dit que la manera d'abaixar aquests índex és "dissenyar mesures que ens ajudin a complir els límits com racionalitzar l'ús del vehicle privat, potenciar l'alta ocupació als cotxes, fer vehicles amb baixes emissions de ciutat, potenciar el transport públic i apostar per la coordinació entre tots els protagonistes en la lluita contra la contaminació".

Sobre l'anticicló que tenim des de principi de setmana, Farran ha dit que "no és igual que l'anticicló que vam patir al febrer" i va suposar que es limités la velocitat a 80 km/h. "Aquest anticicló porta molta més brisa i fa que els nivells de contaminació siguin alts a primera hora, sobretot a la ciutat de Barcelona, però es vagin dissipant al llarg del dia, per això no hem optat per posar un límit a la velocitat".

Pel que fa a la diligència oberta per la fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme de Barcelona per investigar els nivells de contaminació de l'aire a Barcelona i la seva àrea metropolitana, Farran ha demanat que "en primer lloc, ens la facin arribar" tot i que ha reconegut que "no va malament això que han fet. Crea expectativa i això està bé perquè és un tema de tots i n'hem de parlar, perquè si no, no ens en sortirem".

D'altar banda, el Departament de Territori i Sostenibilitat, ha fet públiques avui altres dades de contaminació, més positives. Pel que fa a les partícules PM10 s'ha detectat que l'any passat, per primer cop en 10 anys, no es va superar el límit en cap punt de la zona 1 i 2. Un fet que hi pot haver ajudat és que va ser un any amb moltes precipitacions i pocs anticiclons de susidència, que compliquen la contaminació.

Pel que fa al diòxid de nitrogen durant el 2010 a cap punt del territori es van detectar superacions del valor límit horari fixat.

stats