DESASTRE MARÍTIM
Societat 10/01/2012

Nova Zelanda lluita contra el vessament

Les deixalles i el combustible del Rena estan escampats al mar, des de dissabte, a pocs quilòmetres de la costa de Nova Zelanda. Les autoritats lluiten contra rellotge per evitar un desastre ecològic.

Thaïs Gutiérrez
3 min
Nova Zelanda lluita contra  el vessament

Contenidors flotant al costat de sacs de llet en pols, papers, deixalles i troncs de fusta, i una taca d'oli de tres quilòmetres de longitud. Aquest és l'espectacle dantesc que ha deixat el Rena , un vaixell liberià que feia tres mesos que estava encallat a prop de les costes de Nova Zelanda i que dissabte a la matinada es va partir en dos per culpa del fort onatge que hi havia a la zona. Ara les autoritats de Nova Zelanda lluiten contra la meteorologia per evitar un desastre mediambiental. Ahir, la part de la popa del vaixell, que pesa 47.000 tones, era a uns 30 metres de la proa, que estava encallada sobre uns esculls i que rebia l'impacte constant de les onades -que aquest cap de setmana van arribar als sis metres d'alçada, segons va assenyalar a l'agència Efe el Centre Marítim de Nova Zelanda.

Material tòxic a l'aigua

Les autoritats han calculat que han caigut a l'aigua 300 contenidors, entre els quals n'hi ha 20 que porten criolita, un mineral que és tòxic si s'inhala o s'ingereix directament. Tot i això els experts van llançar ahir un missatge de tranquil·litat: apunten que aquests contenidors no deuen haver anat gaire lluny perquè pesen més que els altres i es mouen amb dificultat per l'aigua. D'altra banda, diuen que el més probable és que el mineral es dissolgui a poc a poc amb l'aigua i no causi cap mal als banyistes de les zones pròximes.

Un altre motiu de preocupació és que les autoritats creuen que és possible que hi hagi un nou vessament de combustible, tot i que es desconeix la quantitat que en queda dins el vaixell. Ahir, el cap de l'equip de resposta al lloc, Alex van Wijngaarden, va dir que "els equips han estat mobilitzats i estan a punt per respondre a qualsevol cosa que pugui arribar a terra".

Davant d'aquesta situació el govern està duent a terme tasques de neteja de la zona, tot i que reconeix que són extremadament difícils per les ones i el vent. A més ahir les autoritats van decidir tancar diverses platges pròximes al lloc on es va produir el trencament el vaixell per protegir la població, ja que el ministre de Transport, Gerry Brownlee, havia alertat que era "fàcil" que algú resultés greument ferit tot i les tasques de neteja al mar. Brownlee va dir que "és probable" que al llarg dels pròxims dies arribin més restes i algun contenidor a terra, concretament entre la platja de Waihi i la badia de Mercury, una zona típica de vacances on ja han arribat sacs de llet en pols i deixalles.

El diari The New Zealand Herald es feia ressò ahir del malestar que està generant aquesta situació entre els turistes que estan de vacances a la zona. És el cas Gerard North, de Dunedin, una localitat a 1.700 quilòmetres d'aquesta platja. North es lamentava en aquest diari que havien estat esperant molt de temps per poder gaudir d'uns dies de platja i ahir en canvi es trobaven que no es podien banyar i que la platja estava "plena de ferralla i escombraries", i que la llet en pols feia "una pudor terrible".

Tres mesos encallat

El Rena va encallar a l'escull d'Astrolabe, prop de les costes de Nova Zelanda, el 5 d'octubre. La zona és a 12 quilòmetres de la ciutat portuària de Tauranga, a l'illa del Nord. Des d'aquell moment, els equips d'emergències marítimes han extret dels seus dipòsits quasi 1.000 tones de combustible, però no van poder evitar un vessament de prop de 300 tones que va causar una marea negra que va arribar fins a la costa de Tauranga, on va provocar la mort de 20.000 aus. Les tasques de neteja van durar setmanes i també es van rescatar aus i altres animals afectats. Alex van Wijngaarden va dir que aquest cap de setmana els havien alertat sobre cinc pingüins afectats per la taca de combustible tot i que al final només són dos.

stats