Societat 22/06/2012

Les ONG titllen de "fracàs" la cimera de Rio+20 i preparen una nova estratègia a favor del medi

Les organitzacions preveuen més mobilitzacions en un futur i mantenen la seva participació en les futures negociacions de l'ONU

Efe
2 min

Río de JaneiroLes ONG han titllat la cimera de Rio+20 de "fracàs" i han anunciat aquest divendres una nova estratègia de lluita pel desenvolupament sostenible que preveu més mobilitzacions i la participació en futures negociacions de l'ONU.

A més d'augmentar les pressions perquè els governs adoptin mesures en favor del medi ambient i de la reducció de la pobresa, les ONG, aliades en diferents plataformes, pretenen participar activament en les negociacions que iniciarà l'ONU per definir els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Els líders de les organitzacions Greenpeace i Oxfam i de la Confederació Sindical Internacional, que agrupa 166 milions de treballadors sindicalitzats, han fet aquest anunci avui a Rio de Janeiro. Les tres organitzacions participen en els grups que representen la societat civil a l'ONU, per la qual cosa han tingut accés a les negociacions de la Conferència de les Nacions Unides sobre Desenvolupament Sostenible Rio+20, i formen part de la plataforma que va organitzar la Cimera dels Pobles, el principal esdeveniment paral·lel a la cimera.

Barbara Stocking, dirigent d'Oxfam, ha assegurat que les ONG treballaran sobre una de les poques coses positives que deixa el document de la Rio+20, que és la decisió dels governs de 193 països d'iniciar negociacions per establir Objectius de Desenvolupament Sostenible, una iniciativa de Colòmbia.

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible són objectius que els governs s'imposaran per assumptes vitals com l'aigua, la biodiversitat i la seguretat alimentària, i estan inspirats en els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni que l'ONU va definir per a assumptes com la fam, l'educació i la salut fins al 2015.

"La Rio+20 ha deixat en evidència que hi ha una crisi de lideratge i les ONG volem ocupar aquest espai", ha dit la secretària de la Confederació Sindical Internacional, Sharan Burrow. Segons ha destacat, "després del fracàs de la cimera ens n'anem convençuts que hem de mobilitzar les persones a lluitar contra el desastre que ha quedat".

Per la seva banda, el director internacional de Greenpeace, Kumi Naidoo, ha qualificat com "una cosa criminal" el fet que un centenar de governants no hagin dedicat ni mitja hora a intentar millorar un document que diversos dels mateixos mandataris van qualificar com a poc ambiciós.

stats