Medi ambient
Societat 18/11/2011

L'ONU atribueix fenòmens meteorològics extrems al canvi climàtic

Un informe d'un grup de l'ONU sobre el canvi climàtic relaciona l'efecte hivernacle amb un augment de les temperatures mundials

Agències
1 min

BarcelonaEl Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides ha atribuït avui, en un informe sorgit d'una reunió a Kampala (Uganda), algunes catàstrofes naturals a l'augment dels gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

L'informe, aprovat per més de 190 països, estudia la gestió del risc de desastres naturals per avançar en l'adaptació al canvi climàtic, i també la relació d'aquest amb la meteorologia i les catàstrofes.

L'IPCC atribueix a aquests mateixos gasos un augment de les temperatures mundials, tant les diàries mínimes com les màximes. "Molt probablement –diu l'informe– la longitud, freqüència i intensitat de les onades de calor continuarà creixent a la majoria de les regions", i és probable que "la freqüència de dies càlids augmenti en un factor de 10 a la majoria de regions del món".

També hi ha una confiança mitjana que la sequera s'intensifiqui en algunes estacions i regions, com la mediterrània.

A més, els esdeveniments extrems tindran impactes més grans, en el futur, en els sectors més directament relacionats amb el clima, com l'agricultura, l'aigua o el turisme, diu l'IPCC, que també conclou que les pèrdues econòmiques dels desastres relacionats amb fenòmens meteorològics i climàtics estan augmentant.

Tot i així, l'IPCC no ha volgut vincular directament el canvi climàtic amb fenòmens com les inundacions o els huracans, relació que una part de la comunitat científica discuteix.

stats