Societat 05/08/2011

Obert per vacances

Aure Farran
4 min
A Dani Simon, tècnic  de RAC1, li agrada treballar a l'agost perquè els ritmes són més tranquils.

Fa a nys no hi havia gaire opció. Les empreses baixaven la persiana tot l'agost i els treballadors no tenien més remei que fer maletes i marxar de vacances. Les coses han canviat i cada vegada és més difícil trobar empreses que tanquin tot el mes. Això vol dir que cal que hi hagi persones que vulguin treballar a l'agost (o que no tinguin alternativa).

1. Tranquil·litat

No tanquen per vacances els mitjans de comunicació. És un servei 24 hores. A RAC1 hi treballa Dani Simon, tècnic de so. És dels que s'apunta voluntari per treballar a l'agost. Des de fa molts anys. "Aquí a la ràdio portem un ritme molt frenètic tot l'any i quan arriba el mes d'agost, amb la temporada d'estiu, les coses es relaxen una mica. A mi, les vacances sempre m'ha agradat agafar-les tan tard com sigui possible, i sempre les faig al setembre. L'ambient a la feina a l'agost és molt més distès". El Dani fa l'horari que ningú vol (entra a quarts de sis del matí) i treballa a l'agost, quan la majoria no ho vol fer. Evidentment, té els companys encantats. Però és una decisió que pren ell mateix. "Fer les vacances al setembre m'aporta més tranquil·litat psicològica. Una de les coses que em lapiden és tornar de vacances i que encara hi hagi gent que les ha de fer. No m'agrada, tens la sensació d'haver cremat les vacances i que els altres encara han de gaudir-les. Per tot plegat, i perquè ja tinc el cos acostumat, sé que el meu any laboral acaba a final d'agost", diu.

2. Viatjar

Roser Vila, enginyera que treballa al sector de les telecomunicacions, treballa a l'agost per convicció. Fa molts anys que ho fa i assegura que les vacances es fan sempre millor fora d'aquest mes. "A l'agost es treballa molt de gust. El volum de feina es més baix, es treballa amb menys pressió, es rendeix més i les coses es fan més de pressa. A més, per venir a la feina no trobes cues a les rondes i les hores de calor les passes a l'oficina amb aire condicionat!" Però per la Roser, el principal motiu per treballar a l'agost és que a casa són uns apassionats dels viatges i del Carib. I ella assegura que es viatja molt millor fora de temporada alta. "Trobes més bones ofertes tant en preus com en serveis. I viatges sense aglomeracions. Per a nosaltres la millor opció és repartir les vacances durant l'any. Tres setmanes per a un viatge llarg, una setmana per anar a esquiar i una setmana per fer una escapada curta. D'aquesta manera combines molt millor la feina amb el descans". Amb la seva parella han fet aquesta combinació durant molts anys, tot i que l'arribada de la Mireia, la seva filla, ho ha complicat una mica. "És complicat però no impossible. Ara es comencen a organitzar casals per als nens també a l'agost", matisa.

3. Fer l'agost

Hi ha professions en què treballar a l'agost és innegociable, com a l'orxateria Sirvent del carrer Parlament de Barcelona. Un negoci familiar que té el seu punt àlgid de feina en dos períodes tradicionals de vacances: l'estiu i el Nadal. Com explica el seu gerent, Tomàs Sirvent, de juny a agost és quan tenen més feina, "tot i que aquest any, amb el mal temps del juliol, s'ha notat molta menys afluència de gent". A l'orxateria hi treballen deu persones que saben que toca fer vacances fora de temporada. El Tomàs hi està acostumat. "Jo m'he criat a la botiga, però amb la gent jove és més complicat", explica. A can Sirvent només tanquen passat Reis, tot i que són uns mesos de vacances relatives, ja que aprofiten per revisar les màquines. A l'estiu s'ocupen dels gelats i l'orxata, i per Nadal, dels torrons. Tomàs Sirvent reconeix: "De vacances, poquetes, però he de reconèixer que a l'agost es treballa bé". Tot i els inconvenients meteorològics, aquest mes és, mai més ben dit, l'oportunitat de fer el seu agost.

4. Nous reptes

L'oportunitat de fer una feina gratificant justifica no tancar per vacances a l'agost. És el cas de la Dra. Sandra Castro, metge adjunt del servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital Vall d'Hebron. "Treballo a l'agost perquè l'ambient és més tranquil, es treballa sense l'estrès d'altres mesos i les gestions són més fàcils entre els companys, tot i que hi ha algun petit inconvenient, com ara que es redueixen els quiròfans i es fa difícil donar sortida als pacients". El mes d'agost de la Dra. Castro transcorre entre l'Hospital de la Vall d'Hebron i Guatemala, on viatja amb altres companys cirurgians i uròlegs en unes jornades quirúrgiques organitzades per la Fundació Solidaris. "Hi vaig viatjar per primera vegada el 2004 i va ser una experiència laboral i humana molt satisfactòria. Des de fa uns anys hi torno a anar. Estem operant en un hospital d'Antigua; no tenen cirurgians i cada 15 dies es relleven grups de diferents països. Són 15 dies de feina sense parar, però tothom ajuda i la feina surt sola. Podem operar uns 160 pacients en 10 dies".

5. Fer calaix

Un altre col·lectiu que aprofita les vacances per treballar són els estudiants. Com Alba Moreno. Té 22 anys i aquest any acaba la llicenciatura de traducció i interpretació en anglès i francès. No és el primer estiu que treballa, però aquest és especial. És a Disneyland París. "Un cop acabada la carrera, m'adono que he de millorar el nivell en llengües estrangeres, sobretot del francès. Vaig decidir que tan bon punt pogués marxaria a viure a França un temps, i venir aquí ha estat l'oportunitat perfecta", explica. Assegura que és un lloc molt màgic i que té la sort de conviure amb altres treballadors joves de diversos llocs d'Europa. "És un altre món, estic coneixent molta gent i estic aprenent un nou ofici que no havia fet mai [treballa de cambrera]". Per l'Alba cada dia és diferent i, a més de millorar l'idioma, el fet de treballar a l'agost li permetrà tornar a casa amb uns quants estalvis més.

stats