Societat 11/06/2011

Objectiu: cura universal el 2015

M.b.
2 min
Objectiu: cura universal el 2015

La meta és ambiciosa: ni més ni menys que eradicar la sida en els pròxims deu anys. Amb aquest objectiu a l'horitzó va obrir Ban Ki-moon la reunió d'alt nivell de les Nacions Unides sobre la sida dimecres a Nova York. El compromís concret que, dos dies més tard, van consensuar en una declaració la quarantena de representants mundials reunits a l'assemblea general no ho és menys: que el tractament sigui universal el 2015. Concretament, van acordar expandir l'accés als medicaments antiretrovirals a 15 milions de persones més, que a la pràctica implicaria que arribés a tots els infectats amb el virus. Aconseguir-ho serà complicat -per no dir impossible-, però el pacte marca les pautes a seguir en els pròxims anys. Ja va passar a l'anterior i primera reunió extraordinària per parlar de la sida, fa deu anys, en què ja es va marcar l'objectiu del tractament universal. Se n'ha aconseguit la meitat.

Assolir el sisè dels Objectius de Desenvolupament del Mil·leni passa perquè els medicaments arribin als països amb menys recursos, on hi ha el gruix de seropositius sense accés a tractaments i, de fet, el de noves infeccions al món: l'Àfrica subsahariana n'aglutina el 69%. Malgrat que encara afronten el problema dels costos, aquest no és el principal impediment. "Hi ha moltes fonts de finançament", diu Gatell: des de fàrmacs genèrics fins a organismes internacionals que financen els medicaments (com el Fons Mundial contra la Sida, la Malària i la Tuberculosi, que en finança quasi la meitat) o fundacions privades. El problema, segons el doctor Josep Maria Gatell, és sovint la manca d'infraestructures sanitàries i, sobretot, de voluntat política. Cal que els països reconeguin el problema i demanin ajuda per finançar tractaments.

Una de les claus en el disseny de solucions és incloure-hi les dones seropositives. La comunitat internacional s'ha compromès a aconseguir que s'acabi el contagi de mares a fills. El problema, ara, és el finançament: Metges Sense Fronteres va xifrar en 6.000 milions anuals els dòlars necessaris per dur els tractaments on no arriben. L'organització també va reclamar als governs que renovessin els seus compromisos econòmics. L'estat espanyol ha demanat "redoblar l'esforç" internacional, tot i haver congelat, fa quatre mesos, les seves aportacions al Fons Mundial contra la Sida.

stats