HABITATGE
Societat 17/12/2014

Ofensiva d’entitats socials per captar pisos de bancs

Impulsen una gestora que garantirà els pagaments

Auri Garcia Morera
2 min
Catalunya té 450.000 pisos buits -com molts d’aquest edifici vigilat-, i 100.000 són d’entitats financeres. En caldrien 290.000 de lloguer social, i n’hi ha 60.000.

BarcelonaLes entitats socials catalanes agafen la iniciativa per captar pisos buits, majoritàriament en mans d’entitats financeres, i convertir-los en habitatges de lloguer assequible per a persones necessitades. La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social va presentar ahir la Fundació Hàbitat3, una nova gestora d’aquest tipus d’habitatges que garantirà els pagaments als propietaris a través d’un fons solidari.

Segons un informe presentat a l’octubre per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Catalunya té 450.000 pisos buits, dels quals uns 100.000 estan en mans de les entitats financeres, i necessitaria 290.000 habitatges de lloguer social, dels quals avui només en té 60.000. Carme Trilla, cap del servei de mediació en habitatge de Càritas i presidenta de la Fundació Hàbitat3, va explicar ahir que la nova gestora té com a objectiu “ajudar a fer coincidir aquests paràmetres”.

Xavier Mauri, director general d’Hàbitat3, va assegurar que es tracta d’un projecte “molt necessari” i també “molt ambiciós”. A diferència de les entitats socials que ja gestionen habitatges de lloguer assequible en l’actualitat, que ho fan a petita escala i de manera molt concentrada a l’àrea metropolitana de Barcelona, Hàbitat3 té l’objectiu de gestionar un nombre d’habitatges important i “abastar tot el territori de Catalunya”.

Servei a entitats i administració

Carme Trilla va deixar clar ahir que la Fundació Hàbitat3 no atendrà demandes directes dels ciutadans sinó que treballarà al servei d’entitats socials que no gestionin els seus propis habitatges i també d’administracions. “A les entitats els calen pisos a preus raonables, i les administracions també tenen necessitats que no estan atenent per manca de parc públic”, va argumentar Trilla.

El mes passat ja es va signar el primer conveni amb una administració pública, l’Ajuntament de Barcelona, per a la gestió de 200 habitatges. El consistori ha fet una aportació de 5,6 milions d’euros, que es destinaran a costos de gestió, a cobrir possibles impagaments i en aquest cas també a subvencions del 20% del cost de les obres de rehabilitació que s’hagin de fer als habitatges, com a incentiu per als propietaris que els cedeixin.

Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, va recordar que la idea d’una gestora de l’àmbit no lucratiu és “nova per a nosaltres però no per a altres països”. Carme Trilla va precisar que als Països Baixos o Dinamarca tots els habitatges de lloguer social estan gestionats per fundacions o associacions, i que el percentatge és superior al 50% al Regne Unit o a França.

Acompanyament i inserció

Xavier Mauri va destacar com a fet diferencial d’Hàbitat3 que s’oferirà un acompanyament social a les famílies, i també que tindrà una segona pota d’inserció laboral de la qual es poden arribar a beneficiar les mateixes persones. “Molts d’aquests habitatges s’hauran de rehabilitar, i totes les rehabilitacions les faran empreses d’inserció o centres especials de treball, és a dir, persones que també estan en risc d’exclusió social”, va explicar Mauri. El director general d’Hàbitat3 ho va definir com un “cercle virtuós”.

stats