Societat 23/06/2011

Arcadi Oliveres: "El moviment ha de deixar les grans places"

El president de l'Associació Justícia i Pau de Barcelona troba que "és millor la capil·laritat i la pedadogia política als barris i als pobles" i que deixar la plaça Catalunya no debilitaria el moviment

Redacció
2 min
Arcadi Oliveres, en una xerrada a Lleida / ACN

BarcelonaArcadi Oliveres també és partidari d'acabar amb l'acampada de la plaça Catalunya. El president de l'Associació Justícia i Pau de Barcelona creu que "com a molt cal deixar-hi una tenda de referència informativa". En una entrevista a TV3, Oliveres ha dit que "el moviment ha de deixar les grans places, ja que és millor la capil·laritat i la pedagogia política als barris i als pobles". En aquest sentit, l'economista ha reconegut que va demanar personalment als indignats que aixequessin l'acampada i ha dit que a la plaça hi queden "dissidents". Oliveres no troba que d'aquesta manera es debilitin les protestes, tot i que "sí que és veritat que es perd una part de visibilitat, però encara hi ha les xarxes socials". D'aquesta manera, Oliveres ha declarat que està d'acord amb el conseller Felip Puig pel que fa al futur de l'acampada al centre de Barcelona, un futur que, segons ell, no passa per convertir el moviment del 15-M en una força política, ja que "qualsevol moviment social convertit en partit polític ha esdevingut un desastre i seria el seu final". Malgrat tot, Oliveres ha pronosticat que els indignats tindran resultats electorals, no ara perquè només fa quatre setmanes que van començar les protestes i per tant no se'ls pot exigir res de cara a les properes eleccions, sinó a la llarga".

Oliveres ha manifestat que "li agradaria" que el moviment "s'escampés". "La gent en un 95% és gent correcta i sap com comportar-se, especialment als pobles i poblets, on fins i tot hi estan implicats partits polítics i ONG". Pel que fa a les declaracions del president de la Generalitat, Artur Mas, que va afirmar que el 15 de juny es van traspassar "moltes línies vermelles", el president de l'Associació de Justícia i Pau de Barcelona troba que "també s'estan travessant altres línies vermelles, com per exemple amb el tancament de quiròfans d'hospitals". Als polítics, diu Aregio, aquest moviment els ha trobat "amb el pas canviat". "Entre els fets del Parlament i la manifestació de diumenge s'ha intentat criminalitzar el moviment", ha denunciat.

"El capitalisme mata cada dia 80 mil persones"

Arcadi Oliveres ha apostat per nous sistemes socioeconòmics. "L'actual, el capitalisme, és inacceptable i ha de desaparèixer", ha dit, tot i que "no de cop". "El capitalisme mata cada dia 80 mil persones", ha sentenciat. En aquest sentit, Oliveres ha dit que l'adopció de l'euro es va aprovar "de manera precipitada". "Hi havia interessos que hi hagués una moneda única, sobretot per part d'Alemanya", ha assegurat. Una bona mesura per reduir la taxa d'atur seria, per a Oliveres, reduir la jornada laboral, "com va fer França amb les 35 hores setmanals". "En un mes l'atur va baixar en un milió i mig de persones", ha recordat. D'altra banda, l'ajuda de 10.000 milions d'euros que Espanya va aportar per al rescat de Grècia "no va ajudar els grecs", ha denunciat Oliveres, que ha reconegut viure "dins del sistema" tot i no comprar a determinades botigues i no tenir televisió.

stats