Societat 28/07/2011

Oriol Pérez Treviño, principal candidat Per a L'Auditori

Sis mesos després que dimitís Joan Oller i després d'un concurs públic fallit, Generalitat i Ajuntament s'han posat d'acord. Oriol Pérez Treviño es perfila com el nou director de L'Auditori.

Marta Porter
3 min
Oriol Pérez Treviño, en una fotografia feta precisament des d'un dels finestrals  de L'Auditori, que ara dirigirà.

Barcelona.El musicòleg Oriol Pérez Treviño es perfila com el nou director general de l'Auditori de Barcelona. Després de sis mesos d'espera i un concurs públic fallit per escollir director -amb 29 candidats, que ara s'han tornat a valorar-, l'actual director del Festival de Torroella de Montgrí sembla que prendrà les regnes d'una de les institucions culturals més importants del país, en substitució de Joan Oller, que va deixar el càrrec després de deu anys per anar a dirigir el Palau de la Música Catalana.

Oriol Pérez Treviño va néixer el 1972 a Manresa, i és excoordinador de la Xarxa de Músiques de Catalunya, director des de l'any passat del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, coordinador del Centre Robert Gerhard -un centre per a la promoció i difusió del patrimoni musical català dependent de l'Auditori- i impulsor de la nova revista de música clàssica 440 Clàssica , d'aparició recent. És una de les persones més actives i incombustibles del panorama musical català.

La seva irrupció al panorama musical va començar com a crític del diari comarcal Regió7 i en publicacions com Serra d'Or , la Revista Musical Catalana i el diari Avui . També va ser col·laborador a la revista Scherzo i ha escrit la primera biografia del compositor català Josep Maria Mestres Quadreny. L'any 2000 va esdevenir gestor de la Xarxa de Músiques a Catalunya.

Si es confirma la seva candidatura, Oriol Pérez Treviño serà designat oficialment director general de L'Auditori entre avui i demà. El jurat es va reunir ahir a la tarda i la decisió ja està presa. Hi havia dos finalistes més. La tasca del futur director no serà fàcil, ja que la institució barcelonina és la seu de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), que compta amb Pablo González com a director titular; és també la seu de la Banda Municipal de Barcelona, que dirigeix Salvador Brotons, i de la formació orquestral Barcelona 216, especialitzada en música contemporània, amb Ernest Martínez Izquierdo (extitular de l'OBC) i David Albet com a responsables.

A més de les programacions estables que ofereixen aquestes tres formacions, L'Auditori disposa de quatre sales obertes que ofereixen diferents cicles musicals dedicats a música simfònica, moderna, concerts familiars i escolars, música de cambra i recitals, música antiga i un cicle coral, fet que suposa un total de més de 600 concerts anuals.

Pérez Treviño sempre ha estat molt crític amb com s'han gestionat els grans equipaments musicals del país en general i L'Auditori en particular, afirmant que "s'ha convertit en un continent de moltes programacions però sense trobar un eix que les vinculi entre elles". Ara, a més d'encarregar-se de l'àmbit artístic, també haurà de gestionar la internacionalització de les tres orquestres de L'Auditori en un context econòmic complicat.

En l'àmbit musical, un dels grans trets d'Oriol Pérez Treviño és el seu apassionament quan es tracta de defensar el patrimoni musical català. Al Festival de Torroella -del qual durant anys va ser director adjunt al costat de Josep Lloret fins a agafar-ne el relleu l'agost del 2009- la música catalana, bé sigui antiga bé contemporània, cada any hi ha estat present amb estrenes de produccions pròpies i encàrrecs, alhora que amb Josep Lloret van muntar una nova orquestra d'instruments d'època integrada majoritàriament per músics catalans, l'Acadèmia 1750.

Oriol Pérez, de forta personalitat i lluitador incansable per assolir el seu ideari, manifestava feia uns mesos en una entrevista a la revista Time Out el seu descontentament per la davallada del nivell cultural que viu Catalunya en els últims anys: "La cultura és la transmissió d'uns valors, un patrimoni, i sovint es confon el valor cultural amb l'entreteniment i l'oci".

stats