Societat 02/10/2011

Ozó més letal els pròxims 60 anys

Un estudi científic presentat a Amsterdam indica que les morts causades pel canvi climàtic i per l'excés d'ozó ambiental creixeran a Espanya, Portugal, França i Bègica

Efe
2 min

AmsterdamEspanya, Portugal, Bèlgica i França és la zona d'Europa on el canvi climàtic i l'excés d'ozó en l'ambient causaran més morts en els pròxims 60 anys, segons un estudi presentat aquest diumenge a Amsterdam durant el congrés anual de la Societat Europea de Respiració. L'informe pronostica que en aquesta àrea es registrarà un increment de morts relacionades amb la capa d'ozó superior al que hi haurà a la resta d'Europa.

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el procés de canvi climàtic ha causat, des de 1970 i fins a 2004, unes 140.000 morts anuals.

Els científics que han fet la recerca presentada han conclòs que, des de 1961, Bèlgica, Irlanda, Holanda i Gran Bretanya han estat els països europeus que han experimentat el major nombre de morts relacionades amb el canvi climàtic i la capa d'ozó.

L'objectiu del treball és "preparar el sector de la salut per a les necessitats que el canvi climàtic crearà en la sanitat pública", assenyala l'estudi, que forma part d'un projecte anomenat Climate-TRAP i que dirigeix el catedràtic de la Universitat Umea de Suècia, Bertil Forsberg.

Els experts destaquen que el canvi climàtic no només afecta la qualitat de l'aire, sinó que també fa augmentar malalties mortals com ara la malària i les que causen diarrees, ja que són "particularment sensibles" al canvi del clima.

Els resultats prediuen que en els pròxims 60 anys Bèlgica, França, Espanya i Portugal augmentaran previsiblement entre un 10 i un 14 per cent el nombre de morts per aquestes causes. En canvi, als països nòrdics i bàltics disminuirà el nombre de morts per aquests motius.

L'expert en contaminació ambiental de la Universitat de Umea Hans Orru assegura que "l'ozó és un contaminant altament oxidant" que causa problemes respiratoris que poden causar la mort.

El president de la Societat Europea de Respiració adverteix que "si no actuem per reduir els nivells d'ozó i altres contaminants, veurem com s'incrementaran el nombre d'hospitalitzacions, la quantitat de medicines i pèrdues econòmiques causades per dies no treballats".

stats