Societat 15/05/2012

El PSC de Barcelona proposa canvis en la fiscalitat local perquè pagui més qui treu profit de la ciutat

El president del grup municipal socialista a Barcelona, Jordi Martí, adverteix Trias que no pot gestionar la ciutat un govern municipal "subordinat a la Generalitat"

Acn
3 min

BarcelonaEl president del grup municipal socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha declarat que la fiscalitat ha perdut progressivitat i ha posat de manifest la necessitat de refer-la. En una conferència a Tribuna Ateneu, ha assenyalat la taxa turística com a exemple de la línia que hauria de seguir la fiscalitat local. Un impost similar, ha dit, es podria implantar en altres activitats per tal de fer pagar més a aquells que en treuen més profit de la marca Barcelona. D'altra banda, Martí ha admès que l'Ajuntament de Barcelona pot suplir les carències d'altres administracions, però ha advertit Xavier Trias que la ciutat no es pot gestionar amb un govern municipal subordinat a la Generalitat.

Segons ha explicat el president del grup municipal socialista a l'Ajuntament de Barcelona, està acceptat per molts economistes que la fiscalitat ha perdut progressivitat. També ha passat, ha dit, en l'àmbit local. Per això, Martí ha proposat que, des de l'administració municipal, s'implementin figures impositives que gravin més a aquells que més profit en treuen de la ciutat. Segons Martí, hi ha molts sectors d'activitat que en treuen profit de la marca Barcelona i podrien contribuir amb més pagament d'impostos.

La línia que s'ha de seguir és, segons Martí, la què marca la taxa turística. És a dir, un impost que grava a un sector que treu benefici de la ciutat. Això es podria estendre a altres activitats, ha afegit.

Suplir retallades de la Generalitat

El líder socialista a la capital catalana ha admès que la situació financera de l'Ajuntament és bona i, per tant, pot suplir les mancances en alguns serveis que es deriven de les retallades d'altres administracions. No obstant això, ha deixat clar que la ciutat hauria de tenir un projecte clar a partir del qual actuar. Ha posat com a exemple l'educació i ha dit que, si es decideix que aquesta és estratègica per a la ciutat, el consistori ha de posar diners per evitar que hi hagi estudiants a barracons o que alguns nens es queden sense beca menjador. Però Barcelona, ha afegit, ha de tenir projecte.

El què no pot ser, segons Martí, és que la ciutat tingui un govern "subsidiari" i subordinat a la Generalitat que vagi responent a les pilotes que li arriben de manera continuada. I ha citat exemples com el préstec que va fer l'Ajuntament a la Generalitat perquè els injectés a Spanair o el què ha reconegut aquest dimarts el govern municipal de que estudia una injecció de diners al Circuit de Catalunya per fer-lo viable.

Martí ha fet aquestes reflexions en un dinar-col·loqui organitzat per l'Ateneu Barcelonès. Davant un públic replet de representants de la cultura i la societat civil barcelonina, i on hi destacaven regidors i dirigents del PSC -Joaquim Nadal, Jaume Collboni, Miquel Iceta, Laia Bonet, Marina Geli, Ernest Maragall, Gabriel Colomé o Assumpta Escarp-, el cap de l'oposició al consistori barceloní ha fet un repàs a les principals propostes i línies estratègiques del projecte amb el què els socialistes pretenen recuperar l'alcaldia, perduda ara fa dotze mesos després de 32 anys de domini del PSC.

Aquest es basa en tres pilars que considera claus: l'aposta per l'educació, la cultura i la innovació, la concepció de Barcelona com a gran àrea metropolitana i el salari social. Martí ha defensat que el PSC presenta una proposta clara. En canvi, a l'executiu municipal -que ha titllat de govern "feble"- li manca concreció, segons ha considerat. Martí ha explicat que ja ha traslladat a l'alcalde Trias aquesta opinió i què l'ha convidat a asseure's a negociar amb els socialistes amb propostes clares i un projecte concret per a la ciutat.

Amb vistes a les eleccions municipals que se celebraran d'aquí a tres anys, Martí ha reconegut que els socialistes hauran de recuperar la confiança de molts barcelonins més enllà dels seus militants i simpatitzants. S'ha de fer el possible, ha dit, per aglutinar de nou tota la gent que veia el PSC -i les forces progressistes- com el partit que representava la seva idea de ciutat. En aquest sentit, ha reconegut que els límits del PSC són estrets, però ha admès que el partit està treballant en aquesta línia.

stats