BARCELONA
Societat 14/09/2012

El PSC facilita a Trias aprovar el full de ruta del mandat

Acord a l'Ajuntament de Barcelona. El líder socialista, Jordi Martí, farà possible que CiU aprovi el full de ruta del mandat. El PSC s'abstindrà i permetrà que Xavier Trias validi el pla d'acció municipal.

A. Garcia Morera / J. Serra
2 min
El president del grup municipal del PSC de Barcelona, Jordi Martí, abans de pronunciar la conferència en la qual va anunciar l'abstenció que facilitarà l'aprovació del pla d'acció municipal (PAM).

BARCELONA.De moment el president del grup municipal del PSC, Jordi Martí, ha fet prevaler la seva aposta per construir una entesa amb l'equip de govern de CiU a l'Ajuntament de Barcelona. El líder socialista va anunciar ahir al vespre -en una conferència que va servir per visualitzar setmanes de negociacions- que el seu grup facilitarà la governabilitat al consistori amb la seva abstenció en la votació del pla d'acció municipal (PAM), el full de ruta del mandat. Martí va presumir de l'acord hores després de tancar els últims serrells amb l'alcalde, Xavier Trias. Ara, però, caldrà que el PSC de Barcelona hi doni el vistiplau, refractari com s'ha mostrat a una entesa. Si el partit ofereix suport a Martí o el desautoritza no es visualitzarà fins al 5 d'octubre, data en què s'ha de votar el PAM. De moment, la federació de Barcelona no s'ha pronunciat.

"A Barcelona hi ha motius per al pacte i necessitats per arribar a acords", va argumentar ahir Jordi Martí davant un auditori ple de dirigents socialistes, inclosos Pasqual Maragall, Jordi Hereu i també el primer secretari de la federació de Barcelona, Carles Martí. El president del grup municipal va subratllar que la crisi econòmica coincideix amb un govern municipal dèbil i es va mostrar "amoïnat" per "la subordinació de l'Ajuntament a la Generalitat".

Martí va contraposar la "involució en polítiques socials i culturals" de la combinació entre CiU i PP amb la nova etapa d'entesa sociovergent, que creu que "garanteix o pot garantir el manteniment del model de ciutat". Entre altres coses, els socialistes han introduït al PAM polítiques de foment d'ocupació, un fons per a la recerca, un pacte per l'educació, un pla de barris, l'anomenat pla Besòs i la creació de nous eixos culturals. El president del grup municipal socialista també va voler enviar un missatge en clau interna als detractors d'aquest pacte: "No em puc imaginar exercir cap responsabilitat si perdo la llibertat o he d'actuar contra la meva consciència. Si això passa, no continuaré".

Reunit amb Trias dues hores

Martí s'havia reunit al matí amb Trias per cosir els últims detalls de la negociació. En una trobada llarga, de dues hores, socialistes i l'equip de govern van tancar els serrells que havien quedat pendents de la nit anterior. L'equip de Martí subratllava a qui volgués escoltar que "l'interès ciutadà s'havia imposat a l'interès partidista", en una clara referència als detractors de l'acord amb CiU i recordava que la columna vertebral del projecte socialista quedaria reflectit al PAM. L'entorn de Trias definia l'última sessió de treball de "cordialitat extrema", un escenari òptim per vehicular "la voluntat d'acord" de les dues parts. Fonts de l'equip de govern apuntaven que el guió de mandat negociat amb els socialistes no presenta contradiccions amb el PAM que sempre ha defensat CiU. Ahir la proximitat que l'equip de govern de Trias havia mostrat mesos enrere amb el PP per validar els pressupostos semblava molt llunyana.

stats