Societat 12/06/2012

Rodó, torrat, rústic i de crosta cruixent: Així és el pa de pagès amb 'DO'

Els consumidors el podran identificar amb el distintiu d'Indicació Geogràfica Protegida, que garanteix que és un producte de qualitat i elaborat artesanalment. Es comercialitzarà a 410 punts de venda d'arreu de Catalunya

Acn
2 min
Pa de pagès amb IGP

Un total de 176 forns de pa catalans, a través de 410 punts de venda, començaran a comercialitzar aquest divendres el pa de pagès amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) 'Pa de Pagès Català', després que el departament d'Agricultura hagi aprovat, amb caràcter transitori, el seu reglament i el reconeixement del seu consell regulador provisional. D'aquesta manera, el consumidor podrà identificar amb el distintiu de la IGP un pa de qualitat, elaborat artesanalment i que segueix uns paràmetres establerts. Els seus promotors, la Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers, confien obtenir abans de mig any la certificació definitiva de la IGP per part de la UE.

El pa protegit per la IGP 'Pa de pagès català' ha de complir estrictament un plec de condicions i un reglament per tal de garantir que el que arriba al consumidor és un pa amb totes les característiques del pa tradicional i que reuneix determinats trets visuals i organolèptics. Així, ha de ser rodó, d'imatge rústica, de crosta cruixent de color torrat, molla tendra i alveolat gran, del mateix color blanc que la farina que s'utilitza i, també, ha de romandre tendre en el temps i ha de tenir un gran aroma i sabor, certa acidesa per mantenir la sensació de frescor i una textura agradable passades unes vuit hores. A més, el procés d'elaboració ha de ser manual i s'ha de fer seguint el mètode d'elaboració tradicional, amb fermentacions lentes, coent sempre les masses en forns de solera refractària.

En el comerç, el pa de la IGP 'Pa de pagès català' es trobarà clarament identificat. S'embossarà just en el moment de la venda, i es lliurarà als consumidors en bosses numerades amb el logotip identificatiu propi de la IGP. Només podran dur aquest distintiu els pans de fleques inscrites al registre d'establiments elaboradors.

La IGP 'Pa de pagès català' és un projecte que va iniciar al 2009 la Federació Catalana d'Associacions de Gremis de Flequers, entitat que agrupa tots els gremis de flequers de Catalunya.

176 forns adherits a la IGP 'Pa de pagès català'

El pròxim dia 15 de juny es posarà a la venda oficialment a Catalunya el 'Pa de pagès català' en els 176 establiments adherits al consell regulador de la Indicació Geogràfica Protegida, que el comercialitzaran a través de 410 punts de venda. Aquestes xifres suposen un 12% dels forns catalans, mentre que a les comarques de Lleida arribarà al 22%, ja que l'elaboraran 40 forns i es podrà trobar en 76 punts de venda.

La federació confia que en dos anys augmentin entre un 10 i un 20% els forns o empreses comercialitzadores, ja que la voluntat dels seus promotors és augmentar la venda d'aquest producte i, així, poder crear nous llocs de treball. Actualment, el consum de pa a Catalunya és de 32 quilos/persona/any, una xifra una mica inferior a la mitjana estatal i al que es consumia anys enrere.

stats