Societat 21/07/2011

'Papers de Salamanca', Un nou retorn a mitges

Després d'una jornada rocambolesca, més papers de Salamanca van dormir ahir a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Sinde es va mostrar satisfeta amb la devolució i Mascarell va recordar que falten caixes.

Eugènia Sendra
2 min
Remesa de papers de Salamanca conservats  a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

Barcelona.Els papers de Salamanca van viure ahir una jornada moguda, marcada per la rumorologia, les negociacions d'última hora i l'ambigüitat del ministeri de Cultura. Cap a les nou de la nit finalment va arribar el desenllaç feliç. La segona entrega de documents decomissats pel franquisme a entitats, partits polítics i particulars arribava a l'Arxiu Nacional.

L'aventura va començar d'hora al Centro de la Memoria Histórica de Salamanca. A les 7.30 h, operaris d'una empresa de transport carregaven les 365 caixes -700, segons fonts del Centro- en una furgoneta, que emprenia el trajecte cap a Catalunya a les 8 h, tot i que més tard el ministeri informava les autoritats catalanes que els papers havien sortit de Salamanca a les 9 h. Una altra de les trucades del ministeri la rebia Helena Cambó: Ángeles González-Sinde informava personalment la filla del polític Francesc Cambó que entre els documents retornats hi ha part de la correspondència decomissada al seu pare.

Al llarg del dia també va trontollar el destí dels papers de Salamanca. La Generalitat era partidària de dipositar-los directament a l'Arxiu Nacional, amb seu a Sant Cugat, mentre que el ministeri tenia la intenció de portar-los a la delegació del govern, amb la intenció de fer una entrega més oficial avui.

Tercera entrega de papers

La segona partida de documentació espoliada al final de la Guerra Civil és sobretot sindical i política. L'inventari recull quinze caixes incompletes de la Secció de Lleida de la UGT, amb documentació del sindicat confiscada a la província; material pertanyent a la CNT i la FAI i a partits com ERC, el PSUC o el POUM, i documentació de la secció catalana del servei social comunista Socors Roig Internacional. Les 365 caixes també contenen documents de particulars, com part de la correspondència de Cambó i arxius fotogràfics personals.

La ministra de Cultura ahir va destacar: "Amb l'entrega d'aquest gruix de documentació estem gairebé al dia en la devolució i només quedaria una petita part, que està sent estudiada per la comissió mixta". Mascarell discrepava des del Parlament i matisava que si bé l'entrega és important, encara hi ha papers retinguts a Salamanca. "Queden prop de 600 caixes que integren documents i papers d'una altra naturalesa, cartells i fotografies; considerem que el tercer bloc, el que encara falta, no és pas secundari", afegia. Properament es negociarà el retorn de banderes i insígnies. La Comissió de la Dignitat, tot i la bona notícia de la remesa, va recordar també que falten documents i que la llei de retorn es va aprovar fa més de cinc anys.

D'altra banda, Sinde va respondre a l'hipotètic trasllat de l'Arxiu Centelles a Catalunya per part d'una comissió de la Generalitat que en gestionaria el traspàs, amb l'afirmació que és "de tots els espanyols" i que la seva ubicació no és un obstacle per accedir-hi. Sergi i Octavi Centelles van reiterar que els negatius fotogràfics del seu pare han d'estar "de forma única i permanent" a Salamanca.

stats