SOCIETAT
Societat 30/07/2012

El Parc de la Serralada Litoral s'ampliarà fins a les 7.400 hectàrees protegides

El Govern té previst aprovar els nous límits el febrer del 2013

Acn
2 min
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, i l'alcalde de La Roca del Vallès, Rafael Ros.

La Roca del VallèsEl Parc de la Serralada Litoral, ubicat entre el Vallès Oriental i el Maresme, passarà de les 4.706 hectàrees protegides actuals a tenir-ne més de 7.400. El Govern, que ha consensuat aquesta ampliació amb els municipis i la Diputació, té previst aprovar la nova delimitació el febrer del 2013 a partir d'un decret. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha assegurat que d'aquesta manera se salvaran "molts espais condemnats a la urbanització". L'alcalde de La Roca del Vallès i president del Consorci del Parc, Rafael Ros, ha indicat que, amb aquesta ampliació, "es corregeix la història i s'aconsegueix el parc que sempre hauria d'haver estat". La superfície del Parc s'ampliarà gairebé en un 60% i el nou territori s'inclourà en l'actual espai protegit de La Conreria-Sant Mateu- Céllecs. Aquesta zona abraça els municipis d'Alella, Argentona, Badalona, Cabrera de Mar, Cabrils, Martorelles, Montornès del Vallès, Òrrius, Premià de Dalt, La Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès i Vilassar de Dalts. Tots són municipis del Vallès Oriental i del Maresme, excepte Badalona que és el Barcelonès.

Segons el conseller, d'aquesta manera passaran a estar protegits molts espais "emblemàtics", com ara boscos, camps de conreu o valls. Recoder, sense concretar les zones, ha indicat que es protegeixen "espais que fins ara estaven condemnats a ser urbanitzats". Ha afegit també que la fauna tindrà un espai vital molt més ampli. El conseller, d'altra banda, ha indicat que l'ampliació es fa ara "perquè toca" i perquè els municipis "ens ho han demanat".

L'alcalde de La Roca del Vallès i president del Consorci del Parc de la Serralada Litoral, Rafael Ros, ha explicat que els nous límits s'apropen a les àrees urbanes i que aquest "és el Parc que sempre hauria d'haver estat". Destaca el cas de Montornès del Vallès, que passa de no tenir cap àrea protegida a tenir-ne 436. És el mateix cas que Martorelles, que passa de zero a 66 hectàrees protegides. La Roca del Vallès i Argentona, amb 1.262 i 1.165 hectàrees protegides respectivament, són els municipis amb més terreny del Parc.

El Parc de la Serralada Litoral està dominat pels boscos típicament mediterranis d'alzinars o pinedes de pi blanc però també hi podem trobar algunes comunitats més pròpies d'ambients centre-europeus com algunes rouredes presents als sectors més frescos de la vessant vallesana. També hi són presents àrees de matollar o d'herbassars molt característics de la mediterrània on hi destaca alguna espècie de flora d'interès, considerada rara en el conjunt de Catalunya, com podria ser l'albellatge.

Pel que fa a la fauna, l'espai conté una representació molt bona d'espècies d'interès pròpies d'hàbitats mediterranis oberts com la mostela, el toixó o l'eriçó. Així mateix és destacable la nombrosa presència d'elements d'interès del patrimoni històric com ara dòlmens, coves, poblats ibèrics, ermites romàniques, castells medievals i masies.

La presentació dels nous límits de la Serralada Litoral s'ha fet en un acte públic al Centre Cultural de La Roca del Vallès. Hi han assistit alcaldes i regidors de tots els municipis que formen part del Parc.

stats