Societat 13/03/2012

Passa 66 nits a dues suites de l'hotel de luxe La Florida fent creure als propietaris que vol comprar-lo

La fiscalia l'acusa d'un delicte d'estafa però la defensa assegura que realment volia quedar-se'l

Acn
3 min

BarcelonaPedro E. està acusat d'estafar el Gran Hotel La Florida, de cinc estrelles, situat a la muntanya del Tibidabo de Barcelona. Durant 66 dies va allotjar-se en dues suites de l'hotel, de 1.200 euros per nit, i va viure a pensió completa. Els propietaris de La Florida, després de signar un precontracte, havien ordenat a la direcció de l'hotel que "li facilitessin l'estada". Els treballadors el tractaven amb la sensació que es dirigien al seu nou cap. Però la transacció no va produir-se. La fiscalia creu que tot responia a un pla premeditat de l'acusat. Vestint roba cara, lluint rellotges bons i conduint cotxes de gamma alta (llogats), va simular estar en possessió d'un patrimoni que no tenia. El director de l'hotel encara recorda quan Pedro E. se li va acostar per fer-li saber que volia comprar el Gran Hotel La Florida. Va dir-li: "El compraré amb la teva ajuda o sense ella". Amb aquesta contundència va transmetre les seves intencions al director, que el va posar en contacte amb els propietaris de l'hotel. A la premsa havia aparegut no feia gaire que la situació financera de l'empresa no era bona i l'immoble estava a la venda.

A través del bufet Quatrecasas va començar una negociació que va fructificar en un precontracte de compravenda entre l'empresa Promociones San Juan 2002 SL i els propietaris de l'hotel La Florida. El ministeri fiscal sospita que els dos administradors de l'empresa, Pedro E. i Víctor P., coneixien perfectament que no tenien capacitat per afrontar el pagament de diversos milions d'euros que suposava la compra de l'hotel. La fiscalia considera que tot va tractar-se d'un engany per permetre a Pedro E. gaudir de les comoditats de dues suites completament gratis.

L'acusat, per la seva banda, reitera que realment pretenia comprar l'hotel, però assegura que el finançament necessari per tirar endavant el precontracte no va arribar finalment. Aquest dimarts, durant el judici, ha explicat que va ser el mateix director de l'hotel qui va proposar-li hostatjar-se en una suite i que va donar per entès que, ja que no havia sigut ell qui havia demanat el canvi d'habitació –els primers dies dormia en una habitació de les 'bàsiques'–, tampoc no li demanarien que la pagués. El director de l'hotel, per contra, recorda que va ser el mateix Pedro E. qui va demanar el canvi d'habitació.

Un "excés de confiança"

No hi ha cap registre ni factures de la majoria de serveis i consumicions que va gastar Pedro E. al llarg d'aquells dies. L'hotel no va respectar la seva normativa interna i no li va demanar a aquest client el mateix que a la resta de clients. Des de la signatura del precontracte de compravenda, quan els propietaris de l'hotel havien comunicat a la direcció que l'acusat seria amb tota probabilitat el nou propietari de l'hotel, tots els treballadors entenien que aquell client era el seu nou cap, i com a tal el tractaven.

En el cas dels clients hostatjats durant temporades llargues es demana que s'aboni el cost de l'estada cada deu dies. Però amb Pedro E. es va fer una excepció i ningú va demanar-li cap pagament. "Va existir un excés de confiança, sentíem que estàvem atenent la persona que seria el nostre nou cap, els propietaris ens havien ordenat facilitar-li l'estada", explica el director.

Pedro E. i l'altre administrador de Promociones San Juan 2002 SL, Víctor P., es reunien a l'hotel gairebé diàriament. L'acusat ha declarat davant del jutge que aquells dies que va romandre allotjat a La Florida eren només per "fer un estudi" i demanar tota la informació necessària de l'immoble que es disposava a comprar. Les suites feien les funcions "de despatx".

Quan les negociacions de compravenda de l'hotel es van trencar, els propietaris van avisar la direcció de l'hotel que Pedro E. havia d'abandonar La Florida i havia d'abonar la totalitat de l'import de la seva estada. La factura era de 138.994 euros. Pedro E. i Víctor P. van emetre llavors tres pagarés contra un compte corrent sense fons. Pedro E. va abandonar l'hotel l'endemà.

L'acusat assegura que està disposat a abonar alguna altra quantitat, però en cap cas la xifra que demana l'hotel, ja que entén que si va pernoctar tantes nits a La Florida va ser per un oferiment dels propietaris. "Jo visc a 25 quilòmetres d'allà, si no m'ho haguessin ofert hauria marxat a dormir a casa".

La fiscalia acusa d'un delicte d'estafa Pedro E. i Víctor P. –considera el segon cooperador necessari–, perquè afirma que sabien que no podien afrontar l'operació de compravenda ni tampoc l'import de les habitacions. Demana una pena de presó de quatre anys i una multa de 3.600 euros. La defensa dels dos acusats considera que tot es deu a una negligència de la direcció de l'hotel i manté que la transacció realment volia dur-se a terme. El cas ja està vist per a sentència.

stats