ESCAPADES
Societat 15/04/2011

Passió per la Setmana Santa

Thaïs Gutiérrez Miquel Bernis
3 min

És probable que si us pregunten on passareu aquesta Setmana Santa la resposta sigui una d'aquestes dues: "En algun punt de la costa" o "En una casa rural". Són les dues tendències que més triomfen entre els catalans per a aquests dies. Els experts del sector turístic confirmen que la Setmana Santa és època d'escapades, no de grans viatges a destins llunyans. Per això una gran majoria dels catalans, aproximadament un 75%, aniran a algun destí de proximitat, mentre que només el 25% restant optaran per agafar un avió i anar a l'estranger.

La Costa Brava, la Costa Daurada i les Illes Balears -amb Menorca al capdavant- són alguns dels destins més demanats, segons dades de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV). A la costa de Girona s'espera una ocupació superior al 70% mentre que a la tarragonina les previsions són de superar el 80%, unes bones xifres, diuen els hotelers, que superen les de l'any passat.

Segons Joan Roca, director general de Lastminute.com, "el fet que la Setmana Santa hagi caigut tan tard ha beneficiat molt els destins de sol i platja". En la mateixa línia es va expressar ahir el president de la cadena Costa Brava Verd Hotels, Josep Maria de Vehí, que va dir que el calendari d'enguany ha fet que més hotels hagin obert les portes i optin per mantenir l'establiment en funcionament per a la temporada d'estiu. Per això Vehí creu que la meteorologia serà un "factor decisiu", ja que la majoria de clients reserven a última hora. Per ara les previsions apunten que els primers dies de vacances seran de sol, però no hi haurà la calor del cap de setmana passat.

Pel que fa al turisme rural -l'altra opció preferida dels catalans per passar aquests dies-, als Pirineus, als pobles d'interior i a les Terres de l'Ebre les previsions són molt positives. Es preveu una ocupació del 100% per als quatre dies festius oficials i al voltant del 70% la resta de dies. Des de l'ACAV confessen que encaren la Setmana Santa amb un "optimisme moderat". Per ara, les reserves de viatges ja són un 10% més que les de l'any passat.

Viatges amb cotxe

"Un altre qüestió important en aquesta època -diu Jordi Gurri, vicepresident de l'ACAV-, és que molta gent tria destins on puguin arribar amb el cotxe particular, tant a Catalunya com a algun lloc de l'Estat". Fora dels Països Catalans, els destins preferits són la serralada Cantàbrica, Galícia, Madrid i Andalusia, on el turisme rural també ha agafat molta força.

"Fa uns anys que aquest tipus de turisme s'ha convertit en el gran protagonista de la Setmana Santa, que és quan s'acaba la neu i es comença a buscar aquesta oferta familiar que agrada molt a la gent que viu a les ciutats -diu Gurri-. El turisme rural no ha parat de créixer en els últims anys tant a Catalunya, com a l'Estat". Com a conseqüència es preveuen milers de desplaçaments amb cotxe. El Servei Català de Trànsit calcula que hi haurà 926.000 vehicles a la carretera i per això, juntament amb els Mossos d'Esquadra, tenen previst començar avui el dispositiu especial. Hi haurà un 3% més de desplaçaments que l'any passat i la màxima concentració de trànsit es preveu per a la tarda d'avui i per a dijous 21 i divendres 22 d'abril.

Pel que fa als destins de llunyania, les grans capitals europees -com Londres, París o Roma- segueixen sent les preferides pels catalans que viatgen lluny, tot i que des de l'ACAV i Lastminute han detectat que Amsterdam i Berlín estan guanyant punts.

Els aeroports catalans operaran vols per a 1.724.810 passatgers durant la Setmana Santa, entre divendres 15 i dilluns 25 d'abril. Les instal·lacions del Prat de Llobregat veuran un 18% més de vols que l'any passat. El de Girona-Costa Brava, en canvi, registrarà un 29% menys de vols per culpa de la reducció de Ryanair. L'aeroport de Reus operarà un 94% més de vols que el 2010, i el de Lleida-Alguaire un terç més que l'any passat, quan tot just acabava d'obrir les portes.

Dissabte Sant, Sant Jordi

La coincidència de la Setmana Santa amb Sant Jordi -feia 11 anys que no passava- ha provocat que el Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme s'hagin unit amb Turisme de Barcelona per convertir la festivitat en reclam turístic. El que es vol és que la falta de barcelonins que hauran marxat de la ciutat no signifiqui una baixada de vendes de llibres i roses, i per això es vol involucrar els turistes. Gurri preveu que a Barcelona hi hagi més visitants que a la mateixa època de l'any passat. Els motius són dos: l'efecte causat per les revoltes als països àrabs, que han dissuadit molta gent de viatjar a la zona, i els 14 creuers que hi haurà sortint o entrant de la ciutat durant la Setmana Santa -normalment, n'hi ha 6 per setmana-. El que es vol és que les celebracions de Sant Jordi s'estenguin durant tota la Setmana Santa, amb activitats als comerços i per tota la ciutat, perquè augmenti el consum.

stats