Societat 22/07/2011

'Paul', una marcianada vuitantera

El duo de còmics britànics format per Nick Frost i Simon Pegg protagonitza Paul , la nova pel·lícula de Nick Mottola, una paròdia dels films de ciència-ficció dels anys 70 i 80 que s'estrena avui.

Josep Lambies
2 min
Lliga de friquis Simon Pegg i Nick Frost van fer humor televisiu a Channel 4, i van matar infectats a 'Zombies party'. Ara en tocava una d'àliens.

Barcelona.La imaginació de l'home no té barreres, però per alguna estranya raó quan ha calgut inventar el cosmos allà on les lents dels telescopis no arribaven s'ha mostrat molt limitada. Fins que els Men in Black van fer explotar el seu Pantone d'extraterrestres, semblava que tots els àliens que trepitjaven la gran pantalla estiguessin calcats del logo d'alguna marca de cereals. Sempre la mateixa criatura, verda com un pèsol, amb els ulls enormes i la barbeta encongida. Astorats per aquesta llarga tradició d'homes de l'espai clònics, els creadors de Paul han reconstruït el patró que va inspirar les imatges de marcians des dels éssers d' Encontres a la tercera fase fins al Kiff de Futurama , passant, esclar, pel sempre entranyable E.T. , i l'han convertit en el protagonista d'una comèdia sense tabús que a hores d'ara escalfa els motors de la nau espacial per aterrar a la cartellera.

Darrere d'aquesta proposta hi ha l'humor desbocat de dues ments prodigiosament friquis. Paul és la nova aventura que els còmics britànics Nick Frost i Simon Pegg han escrit i interpretat. La parella va començar a funcionar com a tàndem a finals dels 90, al costat de Jessica Stevenson entre el càsting de Spaced , un serial televisiu de Channel 4, dirigit per Edgar Wright. L'any 2004 Frost i Pegg es van consolidar com a matrimoni amb Zombies party , una paròdia de les pel·lícules de morts vivents que afusellava les creacions de George A. Romero i reduïa els previsibles cops d'efecte de Resident Evil fins al ridícul més delirant . Ara, sense canviar la baralla de naips, juguen una nova carta i ens presenten un alienígena perspicaç i fumeta que des que va caure del cel l'any 1947 s'ha dedicat a assessorar el govern dels Estats Units en assumptes interplanetaris.

El tercer friqui

Amb el guió enllestit, Nick Frost i Simon Pegg van anar a buscar el tercer membre del triumvirat, Greg Mottola, autor de pel·lícules com Adventureland i Supersortits , que, sense pensar-s'ho, va pujar al carro i va assumir la direcció de la pel·lícula. Amb l'entrega dels tres mosqueters creuant les espases per sobre del cap, van unir forces i un bagatge extraordinari del cinema fantàstic de les dècades dels 70 i 80 -cadascun amb les seves manies de mitòman- i van fer una creació a tres bandes.

Paul no és un film de ciència-ficció amb les mesures d' Alien o d' El cinquè element . Més aviat es tracta d'un tribut friqui que comença a la meca de tots els aficionats als superherois i a les vinyetes del planeta, les ComicCon de San Diego, una de les convencions internacionals d'amants del còmic més poblades. És la primera parada de Frost i Pegg, dos nerds que fan ruta amb caravana pels principals punts d'Amèrica on s'han documentat contactes amb l'espai exterior. I, sense haver fregat calbes ni gepes, la sort els porta a creuar-se amb el cotxe de Paul en una carretera secundària de Nebraska, i els prepara un viatge que mataria d'enveja tots els friquis d'aquest univers i, segurament, també de l'altre.

stats