SOCIETAT
Societat 01/06/2011

Pelegrí es reuneix amb el sector hortofructícola per analitzar la crisi dels cogombres

La UE estudia com indemnitzar els agricultors de l'Estat espanyol després que s'hagi sabut que l'acusació que estaven infectats amb una soca perillosa d'un bacteri, que ja ha provocat 15 morts a Alemanya, era falsa

Redacció
2 min
Alemanya va admetre ahir que els cogombres espanyols no són l'origen del brot infecciós / EFE

BarcelonaEl conseller d'Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, té previst reunir-se aquest migdia a les 13 h amb diversos representants d'agricultors i amb altres actors del sector hortofructícola català per analitzar la situació que s'ha provocat arran de la ja coneguda com a crisi dels cogombres. Aquest dimarts, les mateixes autoritats alemanyes que van acusar els cogombres arribats de l'Estat espanyol d'estar al darrere de l'epidèmia causada pel brot infecciós del bacteri E. coli, han negat que aquesta informació sigui acurada i han retornat la presumpció d'innocència a les hortalisses arribades de l'Estat. La Unió Europea ja estudia la manera d'indemnitzar els agricultors espanyols, que xifren les seves pèrdues en uns 200 milions d'euros. La xifra de morts relacionada directament amb el brot infecciós arriba als 15, segons les autoritats alemanyes, tot i que la Comissió Europea només en confirma 3 al país germà i una més a Suècia.

L'Estat espanyol ja ha anunciat que presentarà davant la Comissió Europea diverses demandes d'indemnització pel “gran prejudici”, com l'ha definit la ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, causat per la crisi. Va ser la responsable de Sanitat d'Hamburg, Cornelia Prüfer-Storks, qui, dijous passat, va assenyalar una partida de cogombres arribats de granges d'Almeria i Màlaga com a responsables del brot infecciós provocat per una mutació a una soca del bacteri E. coli. Aquest dimarts, però, Prüfer-Storks ha reconegut que les investigacione confirmen que les hortalisses andaluses no són l'origen del brot. Diversos països europeus, com la mateixa Alemanya, Àustria, Bèlgica, el Regne Unit i Rússia, han tancat les seves fronteres als productes agrícoles arribats de l'Estat espanyol. La Federació de Productors i Exportadors de Fruites i Hortalisses (Fepex) ha valorat els danys econòmics en més de 200 milions d'euros.

El comissari europeu d'Agricultura, Dacian Ciolos, ha explicat que Brussel·les disposa de diversos mecanismes per donar resposta a la crisi del sector. Un d'ells permet retirar del mercat una part de la producció, que es compraria amb diners del pressupost de les organitzacions productores de cada país. El comissari de Sanitat i Política de Consum, John Dalli, compareixerà dimarts vinent davant el ple del Parlament Europeu a Estrasburg per explicar quina ha estat la gestió de la crisi que ha fet Europa.

stats