Societat 22/10/2016

El Pepe de Castellfollit ja navega cap al Carib en un catamarà fet a casa

Aquest matí ha salpat del canal de Santa Margarida de Roses amb l'actor Quim Masferrer, que l'acompanyarà durant unes milles

Josep Pastells
3 min
Pepe Soto, navegant per les aigües de Roses

ROSESTres anys després de començar a construir al pati de casa a Castellfollit de la Roca un catamarà per creuar l'Atlàntic tot sol, Pepe Soto ha començat aquest matí al canal de Santa Margarida de Roses l'aventura que sempre havia somiat. Escortat per l'actor Quim Masferrer, que l'acompanyarà durant unes milles fins que es faci fosc, Soto no podia dissimular en salpar l'emoció que l'embargava en fer realitat un viatge que simbolitza la seva lluita contra el limfoma de Hodgkin que l'assetja des de fa dècades i ja se li ha reproduït quatre cops.

Una cinquantena llarga de veïns de Castellfollit l'han acomiadat sota la pluja mentre, cap a les 11.30 h, començava a navegar amb Masferrer, que al gener va donar una empenta decisiva al projecte en fer-lo aparèixer al programa 'El foraster' de TV3 i començar una campanya de micromecenatge que va recaptar 12.165 euros. "Sense aquests diners no ho hauria aconseguit", ha admès Soto, que abans de rebre aquest suport inesperat treballava "amb pocs mitjans i entrampat fins al coll". L'ajut no s'ha limitat als diners, però. Diferents establiments de Castellfollit li han lliurat aquest matí una sèrie de productes típics del poble –galetes, pa, cervesa, embotits…– perquè no passi gana durant la ruta.

Pepe Soto, a punt de salpar amb el catamarà que s'ha fet ell mateix

Si tot va bé, a finals de febrer confia a arribar a l'arxipèlag de San Blas de Panamà, ha explicat abans de partir davant de les instal·lacions de l'empresa Nautic Center, on fa tres setmanes es va fer l'avarada oficial de la nau que ha construït amb les seves pròpies mans. "És un monstre, és molt fort, molt estable i té molta resistència. Em dóna seguretat", ha dit referint-se al catamarà, batejat amb el nom de 'Castellfollit'.

El catamarà, que fa 9,6 metres d'eslora, disposa de cuina, llit i "tot el que necessito per viure". "No em cal gaire de res, només em cal el suficient", ha subratllat Soto, que té 61 anys i abans de la malaltia era cuiner. "El mar és una de les meves passions i sempre vaig tenir clar que si volia tenir un vaixell en condicions hauria de construir-me'l jo mateix. Ara ja puc dir que és la meva casa", ha destacat. Contràriament al que pugui semblar, preveu que "el més difícil no serà creuar l'Atlàntic, sinó el Mediterrani".

"El que em plantejarà més dificultats", afegeix "serà passar l'estret de Gibraltar i arribar a les Canàries, els primers dies de navegació, fins a baixar dels 20 graus de latitud", ha concretat. Després confia que els vents alisis li permetran agafar el ritme adequat, "unes 120 o 130 milles marines al dia". Se sent preparat tant des del punt de vista psicològic com físic. "De moment em trobo bé i penso viure sempre al catamarà; si la malaltia m'ho impedeix ja en parlarem", ha assenyalat.

La seva idea és que Masferrer baixi de l'embarcació a Sant Feliu de Guíxols o Palamós, "ja ho veurem", i demà navegar fins a Pollença i després cap al sud fins a l'estret de Gibraltar, passant després per les Canàries i Martinica i fins a San Blas. Confia a arribar per Nadal a Martinica i a finals de febrer a San Blas. Després preveu tornar la primera setmana de juny des de la República Dominicana o Puerto Rico. "Passaré per les Bermudes i les Açores i al juliol arribaré a Santa Margarida", ha detallat.

Soto, que disposa d'una emissora BLU per comunicar-se durant el viatge, se n'ha anat content i encara atabalat "per l'enrenou mediàtic i les presses per marxar a temps". "Els nervis han evitat que pensi gaire i em costa dir quines són les meves sensacions. Suposo que quan em relaxi sortirà tot", ha afegit abans de salpar.

stats