HABITATGE
Societat 13/06/2012

Pisos de bancs rescatats per al lloguer social

Les entitats volen que els pisos en estoc dels bancs rescatats passin a l'oferta pública de lloguer social. El Govern proposa una llei de segona oportunitat per a les famílies que no puguin pagar la hipoteca.

Auri Garcia Morera
2 min
Pisos de bancs rescatats per al lloguer social

BARCELONA.Aprofitar els rescats bancaris per rescatar les famílies que no tenen accés a un habitatge i les que corren el risc de perdre'l. És la petició que van fer ahir les entitats socials en el marc d'una jornada de debat sobre el dret a l'habitatge organitzada per la Taula del Tercer Sector amb la col·laboració de diversos agents socials. En el document de propostes presentat al final de la jornada, que van signar des dels sindicats CCOO i UGT fins a Càritas de Barcelona, s'hi inclou que els pisos en estoc dels bancs rescatats passin a disposició de les comunitats autònomes perquè l'incloguin en la seva oferta de lloguer social. La petició inclou els bancs que rebin fons del rescat de 100.000 milions d'euros de la Unió Europea i també els que ja han rebut fons del FROB, i s'acompanya de la petició que una part d'aquests 100.000 milions de la Unió Europea vagin directament als que tenen problemes per pagar la hipoteca.

Les entitats també demanen que les administracions intervinguin més en el mercat immobiliari, per exemple, amb instruments fiscals per afavorir el lloguer o amb una regulació més detallada de les hipoteques i dels casos d'insolvència, equiparant la protecció de les persones a la de les empreses que presenten concurs de creditors.

La proposta de la Generalitat

El secretari d'Habitatge del Govern, Carles Sala, va aprofitar la jornada de la Taula del Tercer Sector per anunciar una proposta de llei de segona oportunitat per a les famílies que no puguin pagar la hipoteca. Aquesta llei, que després d'un hipotètic acord al Parlament hauria de viatjar a Madrid perquè qui té competències en la matèria és el Congrés de Diputats, obligaria les entitats bancàries i les famílies a sotmetre's a un procés extrajudicial per intentar arribar a un acord. Si s'arribés a la via judicial, les famílies podrien gaudir dels mateixos avantatges d'un concurs de creditors pel que fa al pagament de la hipoteca. D'aquesta manera, segons el secretari d'Habitatge, entregar el pis podria arribar a saldar el deute igual que en el cas de la dació en pagament.

stats