SALUT
Societat 18/01/2012

Pla de xoc a Barcelona per contenir el brot d'una infecció venèria

J.s.
2 min
Centres d'atenció primària i hospitals estan alerta per frenar el brot de limfogranuloma.

BARCELONA.L'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha activat un pla de xoc en centres d'atenció primària i hospitals per frenar el brot de limfogranuloma veneri, una infecció de transmissió sexual de la qual s'ha registrat un increment notable de casos en els últims mesos. A Barcelona, durant el 2011 se'n van comptabilitzar 72, una xifra sensiblement superior a la vintena de pacients tractats durant el 2010. Preocupades per aquest auge -des del 2007 fins ara s'havia produït un degoteig de 146 casos d'una infecció que havia estat testimonial des de la dècada dels 80-, les institucions sanitàries han intensificat els missatges de prevenció. El col·lectiu més afectat és l'homosexual i en la majoria dels casos són portadors del VIH. Els experts consultats detallen que el fet de patir una malaltia fa que es produeixi una relaxació en les mesures de protecció. I són precisament les pràctiques sexuals sense preservatiu les que han facilitat la propagació del brot de linfogranuloma, que l'ASPB intenta contenir. Portaveus de l'agència detallen a l'ARA que s'ha iniciat un control de contactes dels pacients atesos per detectar nous infectats.

A Barcelona hi ha uns 15.000 portadors del VIH i només a una setantena se'ls ha diagnosticat limfogranuloma en l'últim any. Des de l'ASPB especifiquen que la concentració de casos a l'estiu -l'increment més nombrós es va registrar durant el tercer trimestre del 2011- reforça la tesi d'una relació directa amb l'augment de les trobades sexuals concertades en xarxes socials, també lligades a l'arribada de turistes. En altres capitals europees ha crescut la incidència de la infecció. A Londres, el recompte de casos l'últim curs s'elevava a mig miler.

El limfogranuloma és una infecció venèria que pot provocar inflamacions i aparició de bonys en els òrgans sexuals, així com vòmits i afectacions en el sistema nerviós, que suposen una pèrdua de qualitat de vida del pacient. Amb un tractament adequat, les molèsties desapareixen en tres setmanes.

stats