Societat 15/09/2014

Matemàtiques en castellà i plurilingüisme: dues escoles ja apliquen el 25%

Diversitat d'opinions entre els pares de les escoles de Sabadell i Vilanova que comencen a aplicar la resolució del TSJC sobre la immersió

Acn
4 min

Sabadell / Vilanova i la GeltrúDiversitat d'opinions entre els pares de les escoles de Sabadell i Vilanova i la Geltrú que han d'aplicar la resolució de TSJC que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà. A les Escolàpies de Sabadell, on les matemàtiques es faran en castellà, les postures van des de aquells pares que no hi veuen cap problema a d'altres que es mostren rotundament en contra. "Hi ha massa polèmica per no res", opina una mare, mentre que una altra defensa que és injust canviar el model "perquè una, dues o tres persones ho demanin". Al Sant Bonaventura de Vilanova els pares han rebut amb més comprensió la mesura i valoren positivament que el nou projecte plurilingüe que s'aplicarà també reforçarà l'anglès.

Les Escolàpies de Sabadell comencen el curs amb la novetat de l'aplicació de la resolució del TSJC després que els pares d'una alumne reclamessin l'ensenyament bilingüe per a la seva filla, que aquest curs estudiarà segon d'ESO. A les portes d'aquest centre hi havia aquest matí diversitat d'opinions davant d'aquesta novetat i també el desconeixement per part d'algunes pares, mentre que d'altres s'ho miren una mica més de lluny perquè els seus fills encara estan a l'etapa Primària.

La Mari Carmen considera que no existeix cap problema lingüístic al centre i que aquesta situació s'ha donat per "un cas puntual d'una família". "Els nens no tenen cap problema ni amb el català ni amb el castellà", ha defensat. En la mateixa línia opina la Pilar, que ha canviat al seu fill de centre perquè estudiï la secundària a les Escolàpies i assegura que no veu "cap problema" en la forma com s'aplicarà la resolució. "Jo vaig estudiar en castellà i més tard vaig aprendre català i l'entenc perfectament i tinc una integració total en els dos idiomes. Crec que hi ha massa polèmica per no res", ha declarat.

En canvi, hi ha pares que ho mirem amb més recel com la mare d'un alumne que assegura no estar molt contenta amb la mesura i recorda que es tracta d'un centre concertat que els pares han escollit perquè els hi agrada el projecte escolar que presenta. "Penso que hi ha altres escoles, aquesta és una concertada que has escollit perquè t'agrada però no és obligatòria", ha afirmat. A més, no veu amb bons ulls que es canviï l'aplicació del model lingüístic "perquè ho demanin una, dues o tres persones".

En aquesta línia parla el Xavier, avi d'un alumne del centre que considera que el sistema lingüístic "hauria de ser el d'abans". Explica que a ell el van obligar a estudiar en castellà i preferiria que el seu nét rebés tot l'ensenyament en català. Explica que de moment no es veurà afectat per la mesura ja que l'alumne estudia Primària però assegura que si fos un dels estudiants que aquest curs farà les matemàtiques en castellà s'emprenyaria.

Des del centre han mantingut el silenci sobre aquesta qüestió i s'han limitat a explicar que la decisió d'aplicar la resolució a través de la matèria de matemàtiques ha estat del centre però amb el vistiplau del Departament d'Ensenyament. Segons l'escola, els pares han estat informats durant tot el procés i aquest dilluns abans de donar inici a les classes ja havien estat informats del canvi a les classes de matemàtiques. Tot i això, està previst que hi hagi una reunió per informar-los amb més detall.

Comprensió i visió positiva de l'aplicació de la sentència a Vilanova i la Geltrú

A Vilanova i la Geltrú el col·legi Sant Bonaventura, que també es troba afectat per la sentència, ha canviat el projecte educatiu del centre per implementar més varietat lingüística a tots els cursos. Aquest dilluns, entre les cares d'il·lusió dels nens per tornar a l'escola, els pares explicaven que tenen pocs detalls sobre aquest nou projecte que suposarà que l'alumnat faci un 50% de les classes en català, un 25% en anglès i un 25% en castellà.

"L'escola no ens ha informat encara de què passarà", ha explicat la Gemma, una mare d'un alumne de tercer de primària que estudiarà amb aquesta nova fórmula. "Personalment, no ho trobo malament però tampoc ho trobo bé i penso que caldria fer més anglès", diu aquesta mare que assegura que "el castellà ja el parlen igualment".

Mentrestant, el centre educatiu manté el seu silenci sobre com ensenyarà als seus alumnes. No obstant, la regidora d'Educació de Vilanova i la Geltrú, Ariadna Llorens, ha valorat positivament aquest nou projecte escolar del Sant Bonaventura. "És un projecte integral de llengües que reforça l'anglès", ha destacat Llorens, que considera que amb aquest nou sistema es dóna compliment a la sentència del TSJC de manera "casual" ja que apliquen un 25% de l'ensenyament en anglès. "És bo que reforcin l'anglès i altres llengües i penso que totes les escoles de la ciutat haurien d'anar cap aquí", ha sentenciat.

Finalment, l'Eva González, que és mare d'un nen de primer d'ESO del Sant Bonaventura, ha explicat que "no em sembla malament" el nou projecte, que suposa acatar la sentència judicial, però també posa èmfasi en el fet que es reforci la llengua anglesa "perquè és un idioma que s'ha de saber".

stats