Societat 13/05/2012

La Plataforma en Defensa de l'Ebre demanarà a la UE que tuteli l'aprovació del pla de conca

El moviment antitransvasament recollirà signatures per demanar a Brussel·les que visiti el territori i intercedeixi en l'aprovació d'un cabal ambiental suficient per al Delta

Acn
3 min

TortosaLa Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) obrirà una campanya de recollida de signatures per reclamar a la Comissió Europea que tuteli el procés d'aprovació del cabal ambiental per al tram final del riu en el marc del pla de conca que tramita la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).

El moviment antitransvasament ho va fer públic ahir dissabte en la seva XI assemblea i va demanar la intervenció directa de Brussel·les per evitar les afectacions que"devastadores" sobre el delta de l'Ebre i el futur del territori que tindria, en cas de prosperar, la proposta de l'organisme de conca de 106,9 metres cúbics per segon. La PDE ha anunciat que concretarà noves mobilitzacions de protesta en funció de l'evolució dels esdeveniments. "Molta gent anirà a Europa i preguntarà. Nosaltres també volem anar-hi, però ho farem de forma diferent", ha apuntat Manolo Tomàs, de la plataforma en Defensa de l'Ebre.

Després que en la lluita contra el Pla Hidrològic Nacional de José Maria Aznar els partits d'esquerres que s'oposaven al projecte van assumir, en bona mesura, la intercessió davant les autoritats comunitàries, la PDE ha decidit aquest cop prescindir d'interlocutors polítics i plantejar directament a la Comissió Europea les conseqüències que pot tenir per al Delta i el tram final de l'Ebre la proposta de pla hidrològic de conca del govern espanyol. "Que es vegi que darrera d'un debat tècnic i la manipulació política que és aquest pla hidrològic es vegi que la gent de les Terres de l'Ebre es mobilitza de forma conscienciada i demana ajut a qui ens el pot donar", ha assegurat.

En aquest sentit, la recollida de firmes persegueix l'objectiu, segons Tomàs, donar a conèixer la gran "preocupació" per la forma com el govern espanyol tramita el pla i les conseqüències que pot tenir per al territori però també, al mateix temps, que la mateixa Comissió Europea es desplaci a les Terres de l'Ebre per conèixer in situ la vulneració de la Directiva Marc de l'Aigua que, asseguren, suposa la proposta estatal.

"Els demanarem que durant el període de tramitació de sis mesos que vinguin a tutelar i fer seguiment del Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre, que coneguin les Terres de l'Ebre, que s'entrevistin aquí amb el ministre -d'Agricultura i Medi Ambient- Arias Cañete, que vegin com funciona la CHE i com l'esborrany segueix les normatives comunitàries, que ja sabem que no ho fa", ha adduït.

Mobilitzacions pendents

De moment, la PDE ha decidit no anunciar la convocatòria imminent de cap protesta al carrer en contra de l'anunci del govern espanyol i s'ha proposat esperar els sis mesos que ha de seguir el període d'aprovació del pla per comprovar si fructifiquen o no les al·legacions que presentarà pel seu compte el mateix moviment i que han anunciat també les institucions locals de les Terres de l'Ebre i el Govern.

El moviment antitransvasament confia, en aquesta ocasió i a diferència d'anteriors episodis amb propostes de transvasament, que la majoria de partits polítics i institucions catalanes donin suport a les seves tesis i actuïn de forma activa en contra de la proposta de cabals del govern espanyol després que les seves propostes en el procés de participació hagin estat desoïdes.

En aquesta línia, el portaveu de la PDE ha saludat el suport del Govern i dels ajuntaments ebrencs, tot instant a crear un "front" per combatre aquest pla de conca i les seves repercussions no només ambientals -regressió, enfonsament del Delta, salinització o contaminació de l'aigua del riu- sinó també les socio-econòmiques derivades en sectors productius i en el desenvolupament econòmic futur del territori. "Ens quedem sense reserves estratègiques d'aigua per a qualsevol programa mínim de desenvolupament perquè aquest cabal facilita una reserva d'aigua al Pirineu per a Barcelona, València i Saragossa. Deixa molt tocat el futur de les Terres de l'Ebre i això és mol greu", ha sentenciat.

stats