19/04/2016

Plourà demà? Panasonic diu que ho sap millor que ningú

3 min
Plourà demà? Panasonic diu que ho sap millor que ningú

MeteoròlegEl món de les previsions del temps podria tenir d’aquí poc un nou actor principal inesperat. L’empresa de televisors i productes electrònics Panasonic assegura que té entre mans un sistema per preveure el temps millor que el del govern nord-americà, i fins i tot millor que el del venerat Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini. En un terreny en el qual les empreses privades sempre havien estat aprofitant la tecnologia que generaven les corporacions governamentals, el pas que Panasonic diu que està en disposició de fer suposaria un gir total.

Tot es basa per ara en algunes escasses informacions que s’han fet públiques. Panasonic Weather Solutions, la filial de l’empresa que desenvolupa aquests temes, va fer pública una nota al gener en què explicava l’aparició d’aquest nou model de pronòstic. El cas de l’huracà Joaquin, que a última hora va girar cua cap a l’Atlàntic quan tot feia pensar que afectaria la costa est dels Estats Units, els servia com a excusa per ensenyar que el seu model de pronòstic havia encertat més bé que ningú la seva trajectòria. Fa poques setmanes, en una entrevista concedida a la revista tecnològica Ars Technica, el director de la filial, Neil Jacobs, assegurava que més enllà d’aquest cas concret, els testos de fiabilitat que s’estan fent sobre el model donen millors resultats que els de cap altre sistema de predicció.

L’origen dels mapes

Quan els meteoròlegs dels mitjans de comunicació anunciem pluja o sol, ho fem a partir de la informació que extraiem d’un seguit de models de predicció. Aquests models es generen a partir d’organitzar un munt de dades reals de temperatura, pressió i humitat, tant de la superfície terrestre com de l’atmosfera. Per saber les condicions que hi ha en les diferents capes de l’atmosfera es llancen a tot el món al voltant d’un miler de globus amb uns sensors incorporats, dos cops al dia. A partir de totes aquestes dades s’apliquen les lleis de la física per obtenir el temps previst, tot i que s’han de fer tants càlculs que calen superordinadors, perquè si no la previsió arribaria caducada. Com més dades reals hi ha i més precises són, més petit és el marge d’error en el pronòstic.

La clau del nou sistema estaria precisament en aquest punt. Panasonic està desenvolupant una tecnologia que li permet obtenir dades de l’atmosfera a partir de vols comercials. Cada cop que s’enlairen o aterren, els avions aporten dades sobre les condicions de l’atmosfera, de manera que es multipliquen les entrades d’informació real al model, unes entrades que, si no, només s’obtenen llançant globus a l’atmosfera. Aquest seria el factor clau que explicaria que, amb només vuit anys de dedicació, Panasonic pugui superar corporacions de llarga tradició en aquest terreny.

Un negoci a l’alça

Per ara, les dades que s’han donat a conèixer sobre aquest model són escasses i això genera recel. Un dels responsables de l’empresa catalana Meteosim, Oriol Palom, reconeix que el tema està generant interès entre les empreses del sector, però afegeix que fins ara hi ha poca cosa. A Meteosim no els estranya que grans empreses privades estiguin entrant en el negoci i Palom està convençut que aquest sector creixerà molt en els pròxims anys.

La gran batalla podria no ser tant per les prediccions a curt termini com per les millores que es puguin fer en les prediccions a un mes vista. “Empreses del sector de l’alimentació o de la confecció ajustaran la seva producció i la seva distribució a les condicions previstes durant les setmanes següents”, vaticina el responsable de Meteosim.

stats