PREMIS GAUDÍ DE L'ACADÈMIA DE CINEMA
Societat 23/12/2010

Pluja de nominacions per a la pel·lícula 'Pa negre'

La cinta d'Agustí Villaronga, que adapta novel·les d'Emili Teixidor, ha rebut quinze nominacions als premis de l'Acadèmia de Cinema, un reconeixement que confirma el gran any del cineasta mallorquí.

Xavi Serra
2 min
Agustí Villaronga és l'autor de Pa negre , el sisè llargmetratge d'una carrera que va inaugurar la impactant Tras el cristal .

BarcelonaPer fer-se una idea del domini aclaparador de Pa negre en les nominacions dels premis Gaudí, és revelador parar atenció a les poques categories en què no ha estat nominada: curtmetratge, animació, documental, pel·lícula en llengua no catalana, pel·lícula europea i efectes especials. El darrer film d'Agustí Villaronga, que adapta les novel·les Pa negre i L'assassí d'ocells, d'Emili Teixidor, opta al premi en gairebé totes les categories possibles.

Aquest reconeixement s'afegeix a l'èxit de crítica i públic de la pel·lícula, que fa prop de tres mesos que és en cartell i acumula ja més de 100.000 espectadors. "Era difícil d'imaginar un cosa així, més encara quan la pel·lícula s'ha defensat en versió original catalana a Barcelona", diu Agustí Villaronga, "Quant a les nominacions, jo em sento molt valorat, però parlen d'un treball conjunt. És un tòpic dir-ho, però el cinema és un esforç col·lectiu".

Com el Barça de les sis copes

A una certa distància de Pa negre se situen amb nou nominacions Buried, el claustrofòbic thriller de Rodrigo Cortés, i Herois, de Pau Freixas, amb deu. Joel Joan, president de l'Acadèmia, afirma que el 2010 ha estat "un gran any de cinema, l'any d'esplendor per al cinema català, no només a nivell de prestigi, sinó també d'èxits de taquilla com ara els de Los ojos de Julia i Buried, que són dues produccions catalanes".

Joan destaca l'alta participació dels més de tres-cents acadèmics i compara l'actual producció del cinema català amb el Barça de les sis copes del Guardiola. "És un any rodó que serà difícil de repetir", sentencia. Entre la resta de títols destaquen les sis nominacions que ha rebut Elisa K, de Judith Colell i Jordi Cadena, i les cinc de La mosquitera, d'Agustí Vila.

Madrid o Barcelona?

La gala dels Gaudí, el pròxim 17 de gener, coincidirà amb la dels premis Forqué, de l'Entitat de Gestió dels Drets dels Productors, i la del programa El ojo crítico, de RNE. Els responsables de Buried, Pa negre i La mosquitera hauran de triar gala. "La badada ha estat doble", diu Lluís Miñarro, productor de La mosquitera, "Madrid mai no té present la perifèria i a Barcelona tampoc no tenim en compte què passa a Madrid. Ho trobo ridícul". Villaronga assistirà als Gaudí: "El problema és de la productora, jo als altres premis no hi estic nominat".

stats