Societat 18/09/2011

Polèmica per l'autoria de l'últim cartell de toros a Barcelona

María Franco reivindica que ella és l'autora del cartell sobre l'última corrida a la Monumental

Efe
2 min

BarcelonaLa polèmica està servida al voltant del cartell de l'última corrida de toros a Barcelona: el de la celebració taurina de la Mercè. Funciones Taurinas S.A. va comunicar divendres que l'autor d'aquest cartell és Miquel Barceló i que va ser el mateix artista mallorquí el que es va oferir a José Tomás per fer-ne el disseny. La pintora María Franco, però, s'ha mostrat indignada amb aquesta comunicació, perquè assegura que l'últim cartell sobre toros a Barcelona porta el seu segell. "El cartell oficial de les últimes curses de braus a Catalunya l'he pintat jo, i per tant porta la meva firma. Fa més d'un mes que és al carrer, penjat en aparadors, marquesines i parets, i publicat en mitjans de comunicació", ha indicat Franco en declaracions a l'agència Efe. Es tracta d'un altre cartell sobre la mateixa corrida, que segons l'autora, ja fa temps que es fa servir per anunciar la celebració taurina de la Mercè.

L'artista, que actualment té una exposició també sobre el tema taurí a la ciutat francesa de Nimes, on aquests dies se celebra la fira de la verema, ha precisat: "A mi m'ho va encarregar l'empresa Funciones Taurinas, amb la qual tinc un contracte on es recull el dret d'exclusivitat. I per això em sento indignada, perquè aquest senyor s'apunta ara un honor que no li correspon".

La interpretació que fa María Franco del seu cartell de la Fira de la Mercè 2011 és "el torero que es trenca de dolor i tristesa, trencat per la cintura, a l'hora que supera la pena per concentrar-se en una feina mestra des que obre el capot en senyal de llibertat, agafant-lo amb fermesa perquè la broma l'envolta i el vol arrossegar amb les cúpules de la plaça Monumental". El vestit del torero, en vermell, segons l'artista "simbolitza la passió per la festa. És el meu color preferit", i l'originalitat d'altres colors i tons molt diversos en la muntera "es refereixen als futurs canvis que viurem". A més, ha afegit que "el món taurí necessita oxigen per renovar-se, i tard o d'hora li arribarà", i sentencia que el toreig "té caràcter etern, i res ni ningú podrà amb ell" i que "això de Catalunya, tan absurd, serà també passatger".

stats