SOCIETAT
Societat 03/08/2012

La Policia Local de Salt patrullarà amb un gos les escales de veïns per detectar si s'hi amaga droga

Els agents ja controlen regularment 21 comunitats que sumen 440 habitatges dins el programa 'Passadissos nets i segurs'

Ara
3 min
Una patrulla de la Policia Local de Salt amb la gossa 'Blanca', que els ajudarà a veure si s'amaga droga a les comunitats de veïns

BarcelonaLa Policia Local de Salt (Gironès) patrullarà amb un gos les escales de veïns per evitar que s'hi consumeixi droga o bé puguin ser amagatall de substàncies estupefaents. Aquesta és una de les novetats que s'ha incorporat al programa 'Passadissos nets i segurs', que l'Ajuntament va engegar ara fa mig any. En total, ja són 21 comunitats, que sumen 440 habitatges, les que s'han adherit a la iniciativa. Segons indica el consistori, la presència policial ha permès millorar la sensació de seguretat i, a hores d'ara, ja hi ha vuit escales més en llista d'espera. A més de solucionar sorolls o algun conflicte familiar, entre les incidències anotades destaca la manipulació de les portes d'accés als comptadors.

L'objectiu del projecte és clar: reduir i prevenir els delictes i els actes vandàlics a les comunitats de veïns del municipi. Per això, la Policia Local patrulla a peu per l'interior de les escales i les zones comunes d'aquells edificis que s'han adherit al programa. Entre d'altres, a les comunitats se'ls demana que la porta d'entrada al bloc sempre estigui tancada, i que canviïn el pany d'aquesta porta per un d'universal (per permetre que els agents hi puguin accedir).

La regidora delegada de comunitats i habitatge, Glòria Pàmies, ha destacat que durant aquest primer mig any el programa s'ha revelat molt efectiu. Per exemplificar-ho, Pàmies ha donat xifres de les comunitats que s'hi han adherit. De les deu inicials -que representaven 200 habitatges- ara s'ha passat a 21, que sumen en total 440 pisos.

A més, des d'ara i fins al setembre s'incorporaran al 'Passadissos nets i segurs' tres comunitats més, i ja n'hi ha vuit en llista d'espera. Pàmies ha dit que, periòdicament, la Policia Local elabora informes on hi anota totes les incidències amb què es troben durant les vigilàncies.

Tres grans grups d'incidències

Durant aquest temps, sobretot, a més de solucionar algun problema de sorolls o conflictes familiars, els agents han detectat tres grans grups d'incidències. En concret, comptadors manipulats (de gas, aigua o electricitat), mobles i andròmines apilades a les escales o portes d'accés al carrer que no tancaven correctament.

Glòria Pàmies ha destacat que, durant aquest mig any, a les comunitats que s'han controlat han disminuït els actes vandàlics. Ara, a més, el programa 'Passadissos nets i segurs' s'ampliarà amb la incorporació de la 'Blanca' a les vigilàncies. Es tracta d'una gossa policia, que acompanyarà els agents durant els patrullatges, i que evitarà que a les comunitats de veïns s'hi consumeixi droga o que les escales serveixin d'amagatall d'estupefaents. La tinent d'alcalde de l'Àrea de Seguretat, Anna Fusté, ha dit que la 'Blanca' permetrà donar "més autoritat".

Però la feina de la gossa no només es quedarà a les comunitats de veïns. També controlarà la presència de drogues als centres comercials, als parcs, a les grans concentracions de gent (festes o manifestacions) i a l'exterior de les escoles i instituts on es cregui que hi ha consum de drogues.

Noves càmeres de vigilància

La tinent d'alcalde també ha avançat que la setmana vinent Salt comptarà amb vuit noves càmeres de vigilància d'espais públics. Se situaran al llarg i a l'entorn del carrer Torras i Bages i, amb aquestes, el número de dispositius de control en funcionament al municipi ja superarà la vintena. Entre d'altres, també se n'han situat a la zona esportiva, a la del rec Monar i a les Deveses.

stats