SUCCESSOS
Societat 18/02/2011

Alliberada una jove disminuïda que era obligada a prostituir-se

La noia va ser localitzada una primera vegada a Vilanova i la Geltrú, després al Raval i la darrera vegada a Madrid. Els agents l'han trobat en una batuda en què han detingut 15 persones. Una altra de les noies explotada per la xarxa té 17 anys

Marta Català
2 min

BARCELONALa mare de la noia –de 18 anys i nacionalitat espanyola–, va denunciar la seva desaparició el novembre i va explicar als investigadors que la seva filla estava retinguda a un prostíbul de Vilanova i la Geltrú Geltrú. Els agents la van localitzar al barri del Raval de Barcelona, exercint la prostitució, pel que va ser acollida per una ONG, tot i que la va abandonar als pocs dies.

Els investigadors van poder trobar-la a Madrid exercint de nou la prostitució al carrer Montera, en ple centre de la ciutat. Els agents van detenir dos proxenetes, una parella de nacionalitat romanesa que suposadament obligaven a la jove a exercir la prostitució. Estirant del fil, els investigadors van acabar desarticulant la xarxa en què la jove disminuïda havia estat captada.

Una organització que tenia el centre neuràlgic a Vilanova i la Geltrú i estava dirigida per una dona originària de Bielorússia, que possiblement, segons fonts policials, hauria regularitzat la seva situació a Espanya amb un matrimoni fraudulent amb un proxeneta espanyol. La Policia Nacional, després d'intenses investigacions ha aconseguit detenir 15 persones suposadament implicades a la trama, entre elles la responsable de la xarxa.

La dona que dirigia l'organització és mare de dos fills de 16 i 12 anys i segons fonts policials obligava els menuts a atendre els clients quan arribaven al prostíbul. La policia acusa la dona de corrupció de menors mentre que els seus fills ja estant sent tutelats per la Generalitat de Catalunya.

La majoria de les víctimes eren captades al seu país amb engany i una vegada traslladades a Vilanova eren repartides entre els diferents bordells que la xarxa gestionava a tot Espanya. Entre elles, figura una noia de 17 anys.

La investigació es va iniciar arran d'un avís de la Interpol-Bielorússia després de la denúncia d'una dona que va revelar que havia estat captada al seu país mitjançant engany i traslladada a Espanya amb documentació falsificada a Lituània.

Una vegada a Vilanova, la xarxa suposadament li va retirar tota la documentació i la va informar que havia contret un deute de 7.000 euros amb l'organització, que havia de saldar exercint la prostitució, pel que va haver d'estar vuit mesos prostituint-se per pagar el deute, després de la qual cosa va poder abandonar els proxenetes i tornar al seu país.

Als registres dels bordells, la Policia va localitzar en un dels locals de Vitòria una caixa forta amb la documentació, diners i efectes personals d'una de les joves explotades. És precisament en aquest local on s'ha pogut determinar que una menor de 17 anys va ser obligada a exercir la prostitució en el passat.

A més, als bordells també s'ha intervingut 18.000 euros en efectiu, 150 euros falsificats, un passaport i una carta d'identitat lituana falsos, 200 grams de cocaïna, haixix i marihuana i abundant documentació relacionada amb les activitats il·lícites.

Per tots aquests fets, els detinguts estan acusats dels delictes d'associació il·lícita, afavoriment de la immigració il·legal, relatiu a la prostitució, contra la salut pública, corrupció de menors -en el cas de la principal responsable i el seu company- i amenaces.

L'organització gestionava tres bordells a Vilanova i la Geltrú, un a Calella, un a Granollers, un a Sant Adrià de Besòs, un a Salou, dos a Irun i un a Vitòria.

stats