Societat 18/10/2011

Pot el teu perruquer salvar-te la vida?

Un estudi afirma que sí. Els perruquers i les perruqueres són els primers que poden avisar-nos sobre taques al nostre cuir cabellut i ajudar-nos, així, a detectar un possible tumor

Ara
2 min
Els perruquers poden avisar-nos de taques sota el nostre cabell / THINKSTOCK

BarcelonaEls nostres perruquers no només ens poden ser útils a l'hora de tallar-nos els cabells. També ens poden servir com a detectors precoços de les pigues o taques de pell que tenim al cap. Si sempre anem al mateix perruquer o perruquera podrà advertir-nos si en tenim de noves o no o sobre si ens han canviat de forma.

L'Escola de Salut Pública de Harvard ha fet el primer estudi en aquest sentit i ha entrevistat 200 professionals de la perruqueria. Seleccionats dins de l'àrea metropolitana de Houston, els ha fet unes preguntes sobre el càncer de pell relacionades amb les observacions i les recomanacions que n'han fet al respecte als seus clients i clientes.

Com a resultat, un 40% dels enquestats afirmen que han detectat almenys en la meitat dels cuirs cabelluts dels seus clients alguna piga o taca sospitosa, en l'últim mes previ a l'entrevista dels investigadors. D'entre tots els enquestats, gairebé el 70% va dir que era probable oferir als clients un fullet informatiu sobre el càncer de pell en acabar amb un client.

"La gent va a veure els perruquers amb una alta freqüència", diu Allan Geller, un dels autors de l'estudi. Per aquest motiu, l'investigador explica que aquesta freqüència "situa els perruquers en una posició única per detectar el càncer de pell al cap, coll o cuir cabellut".

Segons la Societat Americana del Càncer, els melanomes són un dels tipus de càncer més comuns, ja que representen gairebé la meitat dels càncers als EUA. Els autors de l'estudi expliquen que, entre 1973 i 2003, els tumors de pell al cap, coll o cuir cabellut van suposar el 6% de tots els melanomes. A més, van provocar el 10% de totes les morts per melanoma al país nord-americà.

El nou estudi, publicat aquest dilluns a Archives of Dermatology, indica que, mentre molts professionals de la perruqueria han demostrat un gran coneixement dels aspectes bàsics de càncer de pell, molts altres han dit que els agradaria tenir-ne unes majors nocions. A més, gairebé la meitat va dir que estaven "molt" o "extremadament" interessats en participar d'un programa d'educació sobre el càncer de pell.

Segons Geller, els investigadors estan intentant que, a través dels programes pilot, aquests estilistes es converteixin en una primera línia de defensa contra el càncer de pell. L'investigador ha dit que aquests programes s'han d'orientar a la detecció de taques en els caps dels clients però que també hauran d'aprendre a informar-los sense espantar-los.

stats