PREMIS LITERARIS
Societat 21/01/2011

Pous, Cardell i Soler guanyen els Ciutat de Palma

Jordi Nopca
2 min

BarcelonaLa nit literària mallorquina més important és, des de fa més de 50 anys, la dels premis Ciutat de Palma, que enguany han recompensat l'obra de tres autors poc coneguts pel gran públic. La novel·la guanyadora del premi Llorenç Villalonga -dotat amb 18.000 euros- ha estat El metge d'Atenes , de Teresa Pous (Llinars del Vallès, 1956), que després de diverses obres de no-ficció es va estrenar en el camp novel·lístic amb La cançó dels deportats , que va aconseguir el premi Marian Vayreda 2006. Si a la novel·la anterior escrivia sobre la brutalitat als camps de càstig russos durant la Segona Guerra Mundial, l'interès de Pous rescata aquesta vegada un altre episodi històric, en aquest cas, ambientat a Grècia.

L'interès de Valentí Soler, guanyador del premi Camilo José Cela de crítica literària, ha estat molt més proper -geogràficament parlant- que el de Pous. Soler (Badalona, 1946) ha vist com el seu estudi de l'obra periodística de Tomàs Garcés era recompensat amb els 18.000 euros del premi. "Hi he estat treballant molts anys, en aquest llibre", ens va dir Soler. "Vaig descobrir Garcés a partir de les seves col·laboracions a la revista Mirador.

Em va interessar per la seva intel·ligència, pel seu pensament articuladíssim i pel sentit de catalanitat que es pot llegir als seus textos i que es troba a faltar".

Els 9.000 euros del premi Joan Alcover de poesia han anat a parar a les mans d'un llucmajorenc, Miquel Cardell. " Informacions meteorològiques és la reconstrucció de la possibilitat de seguir parlant com a poeta", ens va fer saber Cardell. "El llibre és fruit de l'observació de petits moviments interiors i reflexius, i s'hi troben les quatre coses que em són importants: la passió per les coses petites, la fantasia, la voluntat de viure i l'intent de defugir les coses transcendentals".

stats