CASTELLERS
Societat 09/07/2012

Premià de Mar ja té catedral

Després que les colles grans del món casteller hagin mantingut un ritme imparable, aquest cap de setmana totes han alçat el peu de l'accelerador. Totes menys els Capgrossos de Mataró.

Efren Garcia
2 min
El cinc de vuit dels Capgrossos de Mataró, una de les principals construccions de diumenge a Premià.

PREMIÀ DE MAREls Capgrossos de Mataró van intensificar, diumenge a Premià de Mar, els seus esforços per plantar-se a la diada de la festa major de les Santes en les millors condicions. Si bé van aparcar el castell de nou pisos, el cartell que hi van portar no era pas poc ambiciós. La colla del Maresme va descarregar-hi el cinquè dos de vuit de l'any i ho va aprofitar per perfilar el repte d'alçar-lo un pis més d'aquí quinze dies. Van culminar la jornada amb dos dels castells més importants de la gamma alta de vuit: el cinc i el quatre de vuit amb el pilar. Els castellers de Josep Maria Castellví van recuperar d'una tacada dues construccions que no aconseguien des del 2010 i amenacen d'alçar el seu primer gamma extra de la temporada abans que s'acabi el juliol.

Si bé durant força anys s'havia parlat de rivalitat i tensions entre els mataronins i els Castellers de Badalona, produïdes sobretot per la proximitat geogràfica, diumenge la plaça de la Vila de Premià de Mar va viure una comunió exemplar entre les dues formacions. Els Castellers de Badalona es van afegir a la festa i van descarregar el primer dos de set del seu historial. Tot i que la torre es va mostrar controlada en tot moment, els nervis al tronc van aflorar durant la descarregada i la van fer tremolar sense perill. La colla micaco va arrodonir el resultat gràcies a uns cinc de set i quatre amb el pilar de molt bella estampa que completen la millor diada aconseguida en els seus catorze anys d'activitat.

Vilafranca, al seu ritme

Els Castellers de Vilafranca segueixen jugant en una altra divisió. Dissabte a Tarragona van descarregar els dos únics castells de nou pisos que s'han vist aquesta jornada. De fet, la menor de les seves construccions va ser precisament el quatre de vuit amb agulla coronat pels Capgrosos. Els verds segueixen fent història, ja que el tres de nou descarregat al Pla de la Seu esdevé el número dos-cents del seu registre particular. Amb ells van actuar els Xiquets de Tarragona, que van folrar el seu segon dos de vuit de la temporada i la Jove de Sitges va descarregar-hi tres castells de gamma alta de set.

Els Minyons de l'Arboç van afegir-se diumenge, a Banyeres del Penedès, a la moda de l'estructura del set. Van descarregar el primer intent de set de set de la seva història i es van sumar així a la pugna per una de les trenta primeres places del rànquing estrella que defineix les colles que prendran part en el reformulat concurs de castells de Tarragona. Els Minyons van arrodonir la jornada descarregant també el cinc i el quatre de set amb agulla.

Els Castellers de Castelldefels, la colla degana i una de les millors formacions del Baix Llobregat en la dècada dels 90, van celebrar el trentè aniversari fent el pas decisiu per ressorgir. Després d'una important davallada, els de la camisa groga van romandre pràcticament inactius entre els anys 2004 i 2007, i van reprendre l'activitat el setembre del 2008. El quatre de set aconseguit diumenge és el primer castell de set després de 14 anys de sequera. Els Castellers de Berga van estrenar dissabte la camisa blava. A la diada del seu bateig van descarregar quatre castells de sis pisos.

stats