SALUT PÚBLICA
Societat 27/09/2011

Preparats per a la grip

Mònica L. Ferrado
3 min
Preparats per a la grip

Barcelona.Recordar el que no s'ha fet quan ja s'està al llit amb una grip de les històriques no serveix de res. Per evitar-la o, si es té, perquè sigui lleu, cal prendre mesures des d'ara, abans que arribi el fred de debò i augmenti la circulació dels virus de la grip. A principis d'octubre, el departament de Salut comença la campanya de vacunació que durarà dos mesos. La profilaxi crea anticossos entre 10 i 15 dies després de la inoculació.

La vacuna és una de les mesures que els metges recomanen, sobretot entre els col·lectius de risc com ara criatures, avis, dones embarassades i persones amb patologies respiratòries, cardiovasculars i obesitat. En definitiva, persones amb una salut més fràgil o amb les defenses més baixes. També es recomana la vacuna als professionals de serveis públics essencials, per protegir-se i perquè, com que estan en contacte amb molta gent, poden escampar més el virus.

Efectivitat

A Catalunya la incidència de la grip en les seves puntes més altes afecta entre un 5% i un 20% de la població general i arriba a un 50% entre les persones que estan en espais tancats. Segons dades del departament de Salut, que va intensificar els mecanismes de vigilància des de la grip A, l'any passat hi va haver 517 casos greus confirmats, entre els quals es van comptar 63 morts. La meitat tenien algun altre factor de risc.

La vacuna és efectiva entre un 70% i un 90% dels adults quan les soques de la vacuna son semblants a les del virus que circula, explica Antoni Plasència, fins ara director general de Salut Pública. El virus acostuma a patir mutacions i per això hi ha temporades en què cal redissenyar la vacuna que s'administra. Només així s'aconsegueix que estimuli el nostre sistema immunològic perquè produeixi anticossos que reconeguin i facin la guerra al virus si ens infecta. Aquest any, però, segons el que s'ha pogut veure fins ara, circulen els marteixos tres virus que l'any passat, explica Plasència.

Àvia, val més que es vacuni

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) afirma que la vacunació en persones grans redueix el risc de complicacions greus o de mort entre un 70% i un 85% dels casos. Però malgrat les recomanacions de l'any passat, el 40% de les persones de més de 60 anys no es van vacunar, segons dades de la Societat Espanyola de Metges Residents (SEMER) i la Fundació Edat & Vida. Aquest any, el departament de Salut s'ha marcat com a repte aconseguir que es vacunin el 70% de les persones grans. Les residències geriàtriques hi juguen un paper important. Montserrat Perelló, portaveu de la SEMER, explica que cal tenir en compte que no sempre suposa que no es passi la grip. "Els més grans fabriquen menys anticossos i més lentament", explica. La clau és que si l'agafen serà molt més lleu. Com que son molt més fràgils, una grip forta pot arribar a comportar complicacions importants. La vacuna redueix un 80% les complicacions, explica Perelló.

Els especialistes destaquen que la vacunació és especialment important entre els avis que estan en contacte amb nens perquè els infants traspassen molts virus. De fet, segons dades de la UE, a Catalunya el 42% de les persones de més de 65 anys cuiden dels néts diàriament i gairebé el 70% hi tenen contacte setmanal.

El conseller de salut, Boi Ruiz, va explicar ahir que el departament destinarà 5 milions d'euros a la vacunacio de la grip, de manera que posarà els recursos al servei de la prevenció. També va avançar que si s'arriba a situació d'epidèmia, no hi haurà problema a dedicar tots els recursos que calgui i reobrir serveis. De fet, hi ha un fons reservat de 30 milions d'euros, de desembre a març, per si de cas.

stats