SALUT
Societat 05/09/2017

Pressió per aprovar la pastilla preventiva del VIH

A l’octubre s’obrirà el primer centre europeu especialitzat en la PrEP, que impulsa BCN Checkpoint

Lara Bonilla
2 min
Un científic en un laboratori / THINKSTOCK

BarcelonaCada dia es produeixen dues noves infeccions per VIH a Catalunya. Tot i que la xifra d’infeccions es manté estable des de fa una dècada en uns 800 casos anuals gràcies, en part, al diagnòstic precoç, els responsables de BCN Checkpoint, el centre de prevenció i detecció del VIH, argumenten que la pastilla de profilaxi de preexposició (PrEP) ajudaria a reduir dràsticament la incidència del VIH, sobretot en el col·lectiu homosexual. És per això que pressionen perquè s’aprovi la PrEP a Espanya, com ja s’ha fet a França, Portugal o Noruega, entre altres països europeus.

Ferran Pujol, director de BCN Checkpoint, creu que uns 1.500 catalans es podrien beneficiar de la pastilla. La PrEP consisteix en l’administració d’antiretrovirals a persones de risc per reduir el risc d’infecció. Es pren un cop al dia i té efecte durant 24 hores. Segons Pep Coll, responsable mèdic de BCN Checkpoint i investigador d’IrsiCaixa, la PrEP “redueix la probabilitat d’infectar-se de VIH en un 90%”.

Mentre no s’aprovi la píndola, els responsables de BCN Checkpoint asseguren que no s’estaran “de braços plegats”. Ara s’estan ultimant les obres per inaugurar a mitjans d’octubre el BCN PrEP Point, el primer centre europeu especialitzat en la pastilla preventiva del VIH. Tindrà uns 200 m2 i disposarà de laboratori propi. “L’objectiu principal és pressionar perquè s’implementi la PrEP i donar servei a les persones que ja l’estan consumint pel seu compte perquè no hi poden accedir de forma reglada”, explica Ferran Pujol, president de BCN Checkpoint. Són persones que la compren 'online' o a països on ja està aprovada, com el Regne Unit o Portugal. Pujol alerta, però, que “si no es fa bé” el tractament hi pot haver riscos. “I els volem disminuir a través d’un programa de seguiment de la PrEP que potenciarem quan obri el BCN PrEP Point”, ha explicat Pujol.

"Moralment inacceptable"

El director de BCN Checkpoint ha criticat la lentitud i la “manca de transparència” del ministeri de Sanitat en les negociacions per aprovar la profilaxi de preexposició, que tot i que ja ha sigut aprovada per l’Agència Europea del Medicament no és legal encara a l'estat espanyol. “És una decisió política. Fins que el ministeri no hi doni llum verda, l’Agència Espanyola del Medicament no ho autoritzarà”, ha dit Pujol, que lamenta que “un país que lidera el nombre d’infeccions a Europa no hagi sigut líder a l'hora d'oferir una resposta quan hi ha hagut l'oportunitat de fer-ho”. “És irresponsable allargar la situació” i “moralment inacceptable”, ha afegit. També ha instat el departament de Salut a tirar endavant estudis científics sobre l'efectivitat del tractament.

Pujol reconeix que la PrEP pot ser cara però assegura que té efectes immediats. “Perquè la dones a persones que si no la prenen s’acabaran infectant en un termini curt de temps”, afegeix. I posa l’exemple d’un centre de Londres similar al BCN Checkpoint -que diagnostica el 40% dels casos detectats a Catalunya- on en dos anys han passat de 600 diagnòstics anuals a menys de 100 des que administren la PrEP.

La pastilla preventiva del VIH és una de les quatre estratègies del BCN Checkpoint per reduir el nombre d’infeccions de VIH juntament amb l’augment de la freqüència de les proves diagnòstiques, l’accés al tractament antiretroviral i el cribratge d’altres infeccions de transmissió sexual (ITS).

stats